Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2017. Tradiții și obiceiuri

Mai este foarte puțin până va începe Postul Crăciunului 2017, acesta fiind unul dintre cele mai importante de peste an și de care se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri. 

Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile și începe pe 15 noiembrie, iar ultima zi de post este 25 decembrie, atunci când este sărbătorită Nașterea Domnului. Cu o zi înainte de a intra în post, credincioșii trebuie să țină cont de câteva tradiții și obiceiuri. Ziua de 14 noiembrie este cea în care se lasă sec pentru Postul Crăciunului, adică ultima în care pot fi consumate alimentele considerate ca fiind “de dulce”, mai exact cele de origine animală.

Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului?

Pentru că urmează o perioadă de abstinență, în care nu vom putea consuma alimente de origine animală, credincioșii care își doresc să țină tot postul obișnuiesc ca pe 14 noiembrie să adune toată familia la masă, unde să le ofere bucate alese.

Pe lângă acest ritual, în zona Bucovinei se crede că cei ce muncesc cu o zi înainte de a intra în Postul Crăciunului vor atrage energiile negative asupra lor. În plus, pentru a se pregăti de post, oamenii trebuie să spele cu atenție toate vasele și să le pună la scurs cu gura în jos, asta pentru a se feri de pagubă în anul ce urmează, potrivit jurnalul.ro. Tot pe 14 noiembrie, resturile rămase după masa îmbelșugată sunt strânse cu atenție, mărunțite și aruncate spre cer, în direcția răsăritului, pentru a fi luate de păsările cerului, care în semn de mulțumire să nu strice recolta din anul ce urmează.

Se spune că femeile care spală fețele de masă sau așternuturile înainte de Postul Crăciunului vor face ca acestea să rămână curate tot anul.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce efect miraculos are mirul din candela Sfântului Nectarie?

Cum îți dai seama că ai cununiile legate?

Este sau nu bine să plângem atunci când moare cineva? Uite cum ar trebui să procedăm într-un astfel de moment delicat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate