Pe 13 octombrie e sărbătoare mare! Sărbătorim Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei a Iaşi

Pe data de 13 octombrie este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. Puțini creștini știu că astăzi este o sărbătoare importantă. Biserica Ortodoxă sărbătorește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi. 

În anul 1996 a fost adusă la Iaşi, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras, în Grecia, potrivit crestinortodox.ro. La propunerea IPS Mitropolit Daniel, astăzi Patriarhul BOR, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat că în dată de 13 octombrie să se facă pomenirea „Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi'.

Începând cu anul 1997, această sărbătoare apare consemnată în calendarul creştin ortodox român cu cruce neagră.

Pe 13 octombrie sărbătorim mai mulți sfinți

Tot în această zi se face pomenirea sfinților Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica. Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul sau. Cei doi au pătimit în locul naşterii lor – cetatea Pergam, în vremea împăratului Decius şi a proconsulului Valerius.

Sfântul Papil a fost supus mai multor chinuri, a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulţi să primească credinţă în Hristos. Au fost aruncaţi la fiare, dar au ieşit nevătămaţi. Apoi au fost puşi într-un cuptor de foc. În flăcări a sărit şi Agatonica, sora Sfântului Carp, însă, focul nu s-a atins de ei. După alte chinuri, au fost decapitaţi cu sabia.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Este bine sau nu să intri în Biserică atunci când ești la menstruație? Părerile preoților sunt împărțite

Cât de des ar trebui să îți sfințești casa. Părintele Visarion Alexa îți spune tot ce trebuie să știi despre sfeștanie

Cine a fost Sfânta Parascheva

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate