Cine a fost Sfânta Parascheva

cine a fost Sfânta Parascheva

Toți creștinii știu că pe 14 octombrie este o sărbătoare foarte importantă, marcată cu cruce roșie în calendar. Mai exact, această zi este dedicată sărbătoririi Sfintei Parascheva, cu această ocazie foarte mulți creștini ar fi trebuit să facă un pelerinaj la moaștele Sfintei.

Despre Sfânta Parascheva se știe că este protectoarea celor care au probleme grave și că îi ajută pe cei greu încercați să depășească mai ușor perioadele dificile. Cu toate acestea, puțin credincioși cunosc care este cu adevărat povestea acesteia și cine a fost Sfânta Parascheva.

Cine a fost Sfânta Parascheva?

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat. Chiar dacă a crescut într-o familie de oameni credincioși și înstăriți, aceasta a decis să renunțe la viața de familie. Mergând frecvent la biserică, Sfânta Parascheva a auzit un îndemn, “Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie”, iar aceste cuvinte au convins-o să îmbrace niște haine mai sărăcăcioase și să își dedice viața lui Dumnezeu.

Înainte de a împlini 20 de ani, aceasta se retrage la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, loc unde rămâne pentru o perioadă de 5 ani. Dorința de a vedea locurile sfinte a dus-o pe Sfânta Parascheva la Ierusalim și după o perioadă petrecută aici, aceasta și-a găsit liniștea la o mănăstire de călugărițe. Cu toate acestea, Sfânta Paracheva nu a rămas prea mult timp nici în acest locaș sfânt și asta pentru că într-un vis, un înger i-a spus să se întoarcă la locurile părintești. Întoarsă în satul Epivat, Sfânta Parascheva moare la 27 de ani, fiind îngropată la marginea mării.

La un interval de câțiva ani de la moartea Sfintei, marea a adus la țărm trupul unui marinar, iar în timp ce oamenii locului săpau o groapă pentru a-l îngropa, aceștia au găsit trupul neputrezit al Sfintei Parascheva. Aceștia nu au dat importanță acestui lucru, însă unul dintre cei care a săpat gropa, pe nume Gheorghe, a visat-o pe Sfânta Parascheva, care i-a poruncit să îi așeze trupul la loc de cinste, potrivit crestinortodox.ro.

Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse în România în anul 1641, iar de atunci, credincioșii au aflat de puterea acestora și de miracolele ce se petrec după ce moaștele Sfintei sunt atinse. Mai exact, multe persoane au povestit că s-au vindecat de boli grave, asta după ce și-au îndreptat rugăciunile către Sfânta Parascheva.

Unde se află icoana Sfintei Parascheva?

Cei care nu pot ajunge la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva pot merge și în București pentru a rosti o rugăciune către aceasta. Icoana Sfintei Parascheva se află Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București și despre aceasta se crede că ar fi făcătoare de minuni. O altă icoană despre care credincioșii spun că are puteri miraculoase este icoana Sfintei Parascheva de la Biserica Târgului, în Târgoviște. Anul acesta, credincioșii au povestit că icoana a început să lăcrimeze, lucru care i-a făcut pe mulți să vină și să se roage aici.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Blestemul de sub veșmintele Sfintei Parascheva. Ce trebuie să știi despre moaște?

Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva! Rostește-l pe 14 octombrie dacă vrei să fii ferit de rele și să ai spor în casă

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva! Părintele Visarion Alexa îți spune ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc

Vezi şi cine au fost Iuliu Maniu, Nicolae Bălcescu şi George Enescu!

Citeşte şi despre Rasputin şi Napoleon Bonaparte!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate