Pe 11 august îl pomenim pe Sfântul Nifon! El îi ajută pe credincioși la nevoie

Puțini credincioși știu că astăzi este o zi de sărbătoare importantă. Data de 11 august este marcată cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox.

Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Nifon, care s-a născut în ţinutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434 – 1440. Pe data de 11 august, el și-a pierdut viața.

Cine a fost Sfântul Nifon?

Sfântul Nifon a primit la botez numele Nicolae. A fost tuns în călugărie de vestitul pustinc Antonie, moment în care a primit numele Nifon, conform crestinortodox.ro. În anul 1483 a fost chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, a ajuns patriarh al Constantinopolului în locul lui Simeon, trecut la cele veşnice.

Sultanul Baiazid al II-lea l-a îndepărtat din scaun în anul 1488. Sfântul Nifon a ajuns în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul) din insula prezenţa în faţă oraşului Sozopolis (Bulgaria de azi). Aici a ridicat un schit şi a petrecut până în anul 1496 când a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. După numai doi ani şi câteva luni, acesta a fost din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici l-a cunoscut pe domnitorul Radu cel Mare al Ţării Româneşti (1495-1508). Radu cel Mare l-a adus în anul 1504 în Ţara Românească pentru a conduce şi reorganiza Biserica. O însoţire nelegiuită la Curtea Domnească a lui Radu cel Mare, între sora acestuia şi un boier moldovean căsătorit, a făcut ca Sfântul Nifon să se retragă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde și-a dat duhul pe 11 august 1508.

Când Neagoe Basarab a ajuns domnitor, a dus moaştele Sfântului Nifon în Ţară Românească, spre curăţirea şi ştergerea greşelii lui Radu Vodă. Gavriil Protul a scris în lucrarea despre viaţă Sfântului Nifon:

„Au dus, apoi, sicriul şi l-au pus deasupra mormântului lui Radu Vodă, rugându-se toată noaptea, împreună cu Neagoe Vodă, sfinţiei sale pentru iertarea păcatului lui Radu Vodă, care fără dreptate a lepădat pre Sfântul de la sine şi l-a gonit din ţară. Şi – mare minune! – spre sfârşitul utreniei, vrând Dumnezeu să arate aievea iertarea păcatului lui Radu Vodă şi al altora, care făcuseră nevoie şi scârbă sfântului, a văzut singur Neagoe Vodă descoperire că această de la Dumnezeu: s-au rupt scoabele cele de fier şi acoperământul mormântului lui Radu Vodă şi degrabă s-au desfăcut marmurile, iar dinlăuntrul s-a ivit trupul lui Radu groaznic şi întunecat, plin de puroi şi de putoare. S-a deschis şi sicriul sfântului Nifon şi a izvorât de la sfântul izvor de apă, care a spălat tot trupul lui Radu Vodă, arătându-l luminat. Apoi toate încuietorile şi pietrele singure s-au închis şi s-au arătat lui Neagoe şi a făcut mare mulţumire'.

Arătându-i-se domnitorului în chip minunat această împăcare, a poruncit că moaştele sfântului Nifon să fie aşezate într-un sicriu de argint, poleit cu aur şi pietre scumpe şi înapoiate Mănăstirii Dionisiu. Monahii acestei mănăstiri în semn de mulţumire, i-au dăruit lui Neagoe Basarab capul şi mâna dreapta a Sfântului Nifon. Moaştele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeş, iar în anul 1949 au fost mutate în Biserica „Sf. Dumitru, Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se află şi în prezent.

Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc şi cel care a alcătuit Rugăciunea de Dezlegare care se citeşte la Slujba înmormântării.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Mesaje și felicitări de Sfânta Maria. Urări frumoase de trimis prin SMS

Pe 7 august o prăznuim pe Sfânta Teodora de la Sihla! Multe românce poartă numele ei

Schimbarea la faţă: rugăciune pentru împlinirea dorinţelor

Preotul Constantin Necula, despre femeile care se machiază: „Machiajul este consecința unui complex, iar complexele au la bază păcate'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate