Obosita fara motiv?

Lipsa de iod este cea mai frecventa si mai usor de prevenit cauza de deficit mintal in lumea de astazi.

Cum se pune diagnosticul
Prin examen clinic endocrinologic, la care se adauga dozari de laborator ale TSH-ului si hormonilor tiroidieni T3 (tri-iodotironina), T4 (tiroxina), anticorpi etc. Un test des folosit pentru evaluarea functiei tiroidiene este scintigrama si radioiodocaptarea.

Se administreaza iod radioactiv in cantitati foarte mici, care se fixeaza pe tesutul tiroidian. Dupa un anumit interval (2-24 de ore), cu o camera de scintilatie se poate determina ce proportie din cantitatea totala de iod administrata oral s-a fixat in glanda tiroida.

Testul nu are efecte secundare. Nu are consecinte negative asupra ferZtilitatii, dar este contraindicat femeilor insarcinate. Ecografia ne poate da indicatii despre structura glandei si a nodulilor, poate face prezumtii asupra naturii lor (maligna sau benigna).

Cand se suspecteaza existenta unui cancer, examenul poate fi completat cu o punctie si biopsie tiroidiana, care arata tipul celulelor care intra in componenta glandei sau a nodulilor. Gusile retrosternale sunt identificate prin tomografie computerizata.

Tratament
Medicamentos Tratamentul se face cu hormoni tiroidieni, in cantitati stabilite de medic. La anumite intervale, se face reevaluarea clinica, dozarea de TSH, T4 si revizuirea dozelor terapeutice.

Tratamentul se face cu prudenta la persoanele in varsta, cu boli asociate. In cazul deficitului de iod, tratamentul consta doar in suplimentarea aportului de iod in organism.

Chirurgical Gusa foarte mare reprezinta o indicatie chirurgicala clara, din pricina compresiei pe care o exercita. In general, nodulii trebuie supravegheati. Trebuie extirpati neaparat doar cei care evolueaza foarte rapid si au semne de malignitate.

Un nodul potential malign are indicatie chirurgicala clara si urgenta, urmata de tratament cu iod radioactiv (in doze mult mai mari decat cel administrat pentru scintigrama), care se fixeaza pe eventualele celule neoplazice ramase si le distruge.

Profilaxia hipotiroidismului
In Romania anilor ’30-’40, existau cazuri de bolnavi cu gusi enorme. Prin supravegherea zonelor de risc si administrarea de iod, s-a redus foarte mult incidenta gusii si a hipotiroidiei.

In regiunile gusogene (zonele subcarpatice, in general), este necesara aplicarea unui tratament profilactic, contra hipotiroidiei si aparitiei gusii prin deficit de iod. El trebuie aplicat cel putin copiilor (pana la 18 ani) din aceste zone, prin administrare de 1mg iod la10 zile, dupa consult endocrinologic si evaluarea aportului alimentar.

In maternitati, imediat dupa nastere, se recolteaza sange din cordonul ombilical al nou-nascutului pentru dozarea de TSH, pentru a afla daca bebelusul are hipotiroidism congenital.

Sarea iodata In Romania, iodarea se face in proportie de 1:20.000, adica 1g de iod la 20 kg de sare. Iodul este esential pentru sinteza hormonilor tiroidieni, fara de care nu putem trai.

Hipotiroidia la copii
Intrauterin si in primii trei ani de viata, prezenta hormonilor tiroidieni este extrem de importanta in dezvoltarea creierului si a intelectului copilului.

In cazul in care alimentatia mamei este deficitara in iod (una dintre cauze), tiroida fetala, care se formeaza in saptamana a treia de sarcina si intra in functiune din luna a treia, nu are substratul necesar pentru a produce hormoni tiroidieni care, la randul lor, cresc numarul de sinapse neuronale si, implicit, capacitatea intelectuala.

In lipsa aportului adecvat de hormoni tiroidieni in general si de iod in special, se pot naste copii cu cretinism – deficit intelectual important -, dar si cu tulburari neurologice si morfologice (nanism, prin deficit tiroidian). Mai trebuie mentionat ca si un aport excesiv de iod poate produce tulburari tiroidiene.

Simptome care sugereaza existenta hipotiroidismului.
– Marirea in volum a tiroidei care, atunci cand devine vizibila, determina gusa.
– Oboseala cronica, somnolenta diurna, apatie, scaderea tolerantei la efort fizic si/sau intelectual, indiferenta afectiva.

– Scaderea memoriei, atentiei, autoizolare.
– Uneori, bradilalie: pacientii vorbesc lent si rar, cu un ton mai scazut, sugerand lipsa de energie.

– Piele uscata, care se exfoliaza usor, rece, infiltrata, palid-galbuie.
– Par uscat, aspru, rarit.
– Falsa obezitate, prin infiltratia tegumentelor.

– Niveluri crescute de colesterol si trigliceride.
– Frecventa cardiaca si puls scazute; in forme grave (rar), insuficienta cardiaca.
– Apetit scazut, dar bolnavii cresc in greutate.

– Scaderea motilitatii gastro-intestinale, constipatie (care este o regula), flatulenta (balonare).
– Hipochinezie si litiaza biliara.
– Dereglari ovariene, tulburari de ciclu menstrual, scaderea libidoului, frigiditate, ajungandu-se pana la infertilitate.
– Spasme musculare. Uneori, scaderea nivelului de hormoni tiroidieni duce la dezechilibre ale contractiei musculare si spasme.

Cand apar pe musculatura esofagiana, ele sunt asociate uneori cu senzatia de corp strain sau de ?nod in gat? – frecvent la femei, mai ales la cele cu deficit de calciu si magneziu. Disconfortul dispare cu tratament hormonal tiroidian, pe langa cel cu calciu si magneziu, antispastice etc.

– Mixedemul (infiltratia tegumentelor) apare in cazurile severe. Bolnavii cu mixedem au facies buhait – sunt umflati la fata, mai ales dimineata.

Consultant de specialitate: dr. Mircea-George Ioan, medic primar endocrinolog, Institutul National de Recuperare Medicala din Bucuresti si Centrul Medical Pro Estetica

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate