Obosita fara motiv?

Esti palida, ai cearcane, te simti fara chef si energie chiar si dupa o noapte de somn bun? Poate ca ai nevoie de un control al functiei tiroidiene. Hipotiroidia este una dintre cele mai frecvente afectiuni endocrine, dar si cel mai simplu de tratat.

Hipotiroidismul reprezinta scaderea functiei tiroidiene si se traduce prin lipsa hormonilor tiroidieni in organism sau scaderea lor sub limita pe care o impune functionarea normala a organismului.

Vestea rea este ca hipotiroidia este cea mai frecventa dintre afectiunile endocrinologice in general si in mod special in Romania – zona endemica pentru deficitul de iod, element indispensabil, care intra in constitutia hormonilor tiroidieni. In ceea ce priveste deficitul de iod, suntem pe primele locuri in Europa, alaturi de Elvetia.

Necesarul uman este de 150 de micrograme pe zi pentru adulti (usor crescut la femeia gravida) si in jur de 100-120 mcg la copiii cu varste intre 1 si 14 ani.

Vestea buna este ca endocrinologia are mijloace eficiente si la indemana pentru tratamentul acestei boli. Hormonii tiroidieni de sinteza se gasesc in farmacii si se pot administra sub forma de pastile, la preturi accesibile pentru toata lumea.

Cauzele frecvente ale hipotiroidismului
Deficitul de iod
Direct Iodul intra in sinteza hormonilor tiroidieni. Fara iod suficient, tiroida nu mai poate produce hormoni specifici. In stradania de a-i produce totusi, celula tiroidiana poate creste necontrolat in dimensiune (hipertrofie) sau ca numar (hiperplazie). In aceste cazuri, glanda se mareste si duce la aparitia gusii.

Indirect Hipofunctia tiroidei determina glanda hipofiza sa produca in exces un alt hormon, numit TSH, care stimuleaza proliferarea celulei tiroidiene. Uneori, din cauza acestei stimulari permanente a tiroidei cu TSH, mecanismul de feedback se deregleaza si duce la o proliferare independenta a celulelor tiroidiene si aparitia nodulilor tiroidieni.

Bolile autoimune Organismul secreta anticorpi impotriva propriilor celule tiroidiene, caz in care apare tiroidita autoimuna, o boala destul de frecventa, dar mai putin diagnosticata.

Deficitul de hormoni tiroidieni apare si la persoane carora, din diverse motive (tratamentul cancerului sau neoplasmului tiroidian), glanda tiroida le-a fost extirpata chirurgical.

Congenitala Se manifesta chiar de la nastere, in cazul unor boli genetice care compromit formarea glandei tiroide sau a enzimelor necesare sintezei hormonale.

Hipotiroidia apare mai frecvent la femei, in proportie de 6:1, in decada a patra-a cincea de viata. In Romania, frecventa hipotiroidiei este de 1-6%, iar a gusii – in jur de 15%.

Ce este gusa?
Gusa poate insoti hipotiroidia, dar nu numai. Ea poate aparea si in hipertiroidie sau stari normofunctionale ale tiroidei. Multe gusi sunt insotite de o secretie normala de hormoni tiroidieni.

In acest caz, tiroida functioneaza ca un motor turat la maximum, pentru a compensa deficitul de iod, producand cantitatea necesara de hormoni din putinul iod pe care il primeste din alimentatie. Gusa de mari dimensiuni sau retrosternala (in spatele sternului) poate exercita o apasare puternica asupra zonelor invecinate (trahee, bronhii, artere si plamani), ducand la deficiente de deglutitie (greutate la inghitit), deficit respirator sau, prin comprimarea carotidelor, la scaderea cantitatii de sange care ajunge la creier.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate