Strănutul este un reflex pe care îl dezvoltăm de la naștere și care ne însoțește pe tot parcursul vieții. Este un lucru cât se poate de normal și apare în momentul în care mucoasa nasului este iritată. De această modalitate de apărare a organismului se leagă o mulțime de mituri, iar cel mai important spune că inima se oprește atunci când strănutăm.
În momentul în care nasul este iritat, organismul reacționează și astfel mușchii de la nivelul pieptului forțează eliberarea aerului din plămâni cu o vitează mare, prin intermediul nasului și gurii. Este un reflex care cu greu poate fi evitat atunci când apare, iritațiile fiind cauzate în special de anumite particule străine care ajung la nivelul nasului.
Se spune că în momentul în care strănutăm, întreg organismul se oprește preț de câteva secunde, inclusiv inima. În realitate, acesta este doar un mit și chiar dacă bătăile inimii pot fi mai lente în timpul unui strănut, funcționarea acesteia nu este oprită, ceea ce înseamnă că nu există motive reale de îngrijorare.
“Gândiți-vă la poziția inimii în corp, este destul de aproape de plămâni. Respirația profundă, apărută înainte de strănut, poate activa un nerv lung numit nervul vag.”, a spus Benjamin S. Bleier, MD, otorinolaringolog, potrivit womenshealthmag.com.
“Pe lângă alte funcții, nervul vag trimite inimii un semnal de încetinire. La unii oameni, respirația profundă care apare în timpul unui strănut poate activa nervul vag atât de tare încât inima încetinește sau chiar ar putea să sară o bătaie. Inima va continua să bată normal în timpul unui strănut, fără un efect notabil.”, a explicat dr. Christopher Kelly, cardiolog, citat womenshealthmag.com.
Astfel, ideea potrivit căreia inima se oprește atunci când strănutăm este doar un mit, iar în realitate, inima funcționează perfect normal în timpul unui banal strănut.
Foto:
Citește și:
Ce trebuie să mănânci dacă ai ficatul gras