Când nu este indicat să operezi chisturile ovariane? Specialiștii spun că așa pot fi evitate complicațiile

când nu este indicat să operezi chisturile ovariane

Chisturile ovariene reprezintă o problemă care afectează, în cele mai multe dintre cazuri, femeile aflate la vârsta fertilă. Acestea apar în momentul în care există o colecție de lichid situată la nivelul ovarului. Imediat după ce chisturile sunt descoperite, femeile se gândesc la o posibilă intervenție chirurgicală, însă cercetătorii sunt de părere că sunt câteva situații în care nu este indicat să operezi chisturile ovariane, astfel putând fi evitate complicațiile.

Chisturile ovariene sunt descoperite de multe ori în timpul unui control de rutină și asta pentru că simptomele încep să apară doar în momentul în care volumul acestora crește. După ce este pus diagnosticul, o mulțime de femei își doresc să rezolve această problemă cât mai rapid și ajung pe masa de operație, chiar dacă speciailiștii spun că aceasta nu este singura soluție.

Când nu este indicat să operezi chisturile ovariane?

O cercetare realizată de oamenii de știință din Marea Britanie a arătat că există situații în care nu este recomandată operarea chisturilor ovariene. Mai exact, cercetătorii spun că dacă nu sunt canceroase, este suficient ca acestea să fie ținute sub observație, fără să se intervină chirurgical. În acest mod ar putea fi evitate complicații cum ar fi rupturile la nivelul chisturilor, perforarea intestinului sau torsiunea ovariană.

Deși multe femei aleg operația de teama unui posibil cancer sau pentru a rămâne în continuare fertile, cercetătorii spun că riscul de a dezvolta complicații este de 3,5 până la 15%, potrivit independent.co.uk.

Medicii de la Imperial College din Londra și-au schimbat abordarea în ceea ce privește chisturile ovariene și au ales să monitorizeze aproximativ 2000 de femei, realizând controale frecvente și examinări cu ultrasunete.

“Rezultatele noastre pot duce la o schimbare a paradigmei care să conducă la mai puține operații pentru chisturile ovariene necanceroase, cu condiția ca testele cu ultrasunete să excludă în mod cert cancerul.”, a spus profesorul Tom Bourne, cel care a condus cercetarea, potrivit independent.co.uk.

În cazul în care chisturile ovariene sunt canceroase, atunci trebuie îndepărtate imediat. Studiul realizat de Lancet Oncology a arătat că în patru din cinci cazuri intervenția chirurgicală nu este necesară și că în 20% din cazuri, chistul a dispărut în mod natural.

“Această cercetare le-ar putea scuti pe femeile cu chisturi ovariene benigne de intervențiile chirurgicale care nu sunt necesare, evitând riscul unor complicații apărute pe termen scurt sau lung. În orice caz, trebuie să ne asigurăm că aceste femei au parte de o supraveghere adecvată și regulată, în cazul în care un chist este diagnosticat greșit și este, în realitate, un cancer ovarian. Atât chisturile ovariene benigne, cât și cancerul ovarian au aceleași simptome, cum ar fi balonarea și durerea pelvină. Dacă prezentați în mod constant aceste simptome, mergeți imediat la medicul ginecolog.”, a spus Marie-Claire Platt, reprezentanta campaniilor caritabile împotriva cancerului ovarian.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce presupune histerosonografia, procedura de investigare a trompelor uterine

Îți dorești să slăbești și consumi diferite tipuri de semințe? Mihaela Bilic îți spune de ce nu reușești să scapi de kilogramele în plus: Semințele nu sunt…'

Alzheimerul, cea mai răspândită formă de demență, poate fi prevenit

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sanatate