Organismul stochează grăsime în multe zone ale corpului pentru a fi folosită ca și… combustibil. Deși ficatul este parțial alcătuit din grăsimi, atunci când acestea sunt într-o proporție prea mare, nu-i un semn bun. Un ficat gras va necesita mai multă atenție în privința alimentației. Iată ce trebuie să mănânci dacă ai ficatul gras:
Există două tipuri de boli hepatice grase: alcoolică și nonalcoolică. O situație specială este cea a bolii hepatice grase din cauza sarcinii. Indiferent de cauze, un ficat gras nu va putea funcționa corect, existând riscul de a dezvolta diverse alte probleme în organism. Prima recomandare va fi de modificare a alimentației și practicarea de exerciții fizice. În funcție de gravitate, pentru unele persoane ar putea să nu fie suficient, fiind necesare și tratamente recomandate de medic.
În privința dietei, nutriționistul este cel care va alcătui un plan alimentar potrivit gusturilor dar și stării de sănătate a persoanei care suferă de steatoză hepatică (ficat gras). Noi vă putem spune doar care sunt alimentele ce pot fi utile în astfel de cazuri.
Usturoiul – apreciat în multe tipuri de diete datorită capacității sale de reducere a grăsimii în organism, inclusiv din ficat.
Peștele (somon, sardine) – cercetările au demonstrat că acizii grași omega-3, conținuți de aceste tipuri de pește, pot scădea nivelul 'colesterolului rău' la persoanele cu ficat gras.
Cafeaua – licoarea parfumată și energizantă din fiecare dimineață este mai mult decât un ritual. Cu proprietățile ei antioxidante, poate contribui la protejarea organismului de boala hepatică nonalcoolică. Desigur, servită fără zahăr, lapte sau frișcă!
Broccoli – în general, consumul de legume este recomandat în steatoză. Un studiu a scos la iveală faptul că un consum de broccoli pe termen lung a contribuit la prevenirea acumulării de grăsimi în ficat, la șoareci. Cercetătorii aprofundează studiile și în privința oamenilor, iar rezultatele de până acum sunt promițătoare.
Ceaiul verde – ajută la reducerea procentului de grăsimi corporale și a grăsimilor din sânge.
Nucile – bogate în omega-3, ca și peștele, acestea îmbunătățesc funcția hepatică la persoanele cu boală hepatică nonalcoolică grasă.
Avocado – bogate în grăsimi sănătoase, substanțe nutritive, antiinflamatorii și fibre solubile, pot ajuta la reducerea stresului oxidativ în organism.
Soia și zerul – reduc nivelurile de zahăr din sânge, ajută organismul să mențină masa musculară și să reducă greutatea totală.
foto: Shutterstock
Citește și:
Premieră în medicina din România – Se lansează un curs de pregătire pentru asistente
Alternativa Oliviei Steer la vaccinul antigripal. Postarea vedetei a stârnit discuții aprinse