Miercurea mare, ziua în care Iisus a fost vândut pe 30 de arginți

În Miercurea mare, ziua în care Iisus a fost vândut pe 30 de arginți, creștinii obișnuiesc să țină post negru. Există două zile în an în care creștinii trebuie să țină post, acestea sunt Vinerea mare, când Iisus a fost răstignit, și Miercurea Mare, ziua în care Iisus a fost vândut pe 30 de arginți.

În această zi, în bisericile ortodoxe se citește La Denia trãdãrii lui Iuda, în cadrul căreia sunt pomenite patru momente din viata Mântuitorului: spãlarea de cãtre Iisus a picioarelor ucenicilor Săi, Cina cea de Tainã, rugãciunea din grãdina Ghetsimani şi vânzarea Domnului. Sfântul Ioan Gură de Aur conemnează că, înainte de a începe Cina, Iisus S-a ridicat de la masă și a spălat picioarele ucenicilor, predându-le astfel lecția smereniei.

În unele lăcașe de cult, se păstrează tradiția spălării picioarelor. Preotul sau chiar episcopul spalã picioarele a 12 persoane.

Miercurea mare, ziua în care Iisus a fost vândut de Iuda Iscarioteanul pe 30 de arginți

Iuda Iscarioteanul a mers, pe ascuns, la casa lui Caiafa. În seara zilei de miercuri, apostolul s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut propunerea de a-L cumpăra pe Iisus: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?'. Fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării.

În Denia din Miercurea mare sunt pomenite două personaje contemporane cu Iisus, care s-au comportat diferit faţă de Hristos în Săptămâna Patimilor. Totodată, în Denia din Miercurea Mare este pomenit şi Apostolul Iuda, care a trăit alături de Iisus, dar şi-a pierdut mântuirea. Apostolul Iuda a rămas în istoria creştinătăţii ca Iuda trădătorul, cel care L-a vândut fariseilor pe Iisus pe 30 de arginţi.

Conform tradiţiei, credincioşii care ţin post negru în această zi vor fi protejaţi de boli de Sfânta Miercuri, pe parcursul anului. De asemenea, credincioșii sunt îndemnaţi sã mediteze mai mult la pătimirea lui Hristos, care s-a jertfit pentru mântuirea omenirii.

Citeste si

Ce se întâmplă cu cei care mor în Săptămâna Mare

NU ai voie să mănânci două alimente în Săptămâna Mare, chiar dacă sunt de post! Este mare păcat

De ce se ține post negru în Vinerea Mare?

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate