Mersul pe jos inseamna sanatate si slabit usor
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/10/sport.jpg)
Mersul pe jos este o activitate pe care o facem de la varste fragede, in fiecare zi. In timp ce ne deplasam de la un puct catre altul putem pierde din greutate, ne putem tonifia muschii si putem deveni mai rezistenti.
Dupa multi ani de studiu in care cercetatorii au testat ce functioneaza si ce nu in scaderea greutatii, acestia par a fi ajuns la un acord: o alimentatie echilibrata si sanatoasa, si exercitii fizice regulate.
Corpul mentine de obicei un echilibru intre caloriile aduse in corp si cele consumate. De exemplu, daca mancam alimente care in total au 2400 de calorii si ardem tot 2400 de calorii in diverse activitati, cum ar fi dormit, mancat, mers pe jos sau orice altceva, nu scadem si nici nu crestem in greutate.
Daca, spre exemplu, inghiti 2400 calorii si arzi doar 2300, diferenta de calorii se depoziteaza sub forma de grasime. 3500 de calorii inseamna un kilogram de grasime. Ca sa slabesti, trebuie sa arzi mai multe calorii decat inghiti. Acest lucru il poti face consumand alimente cu putine calorii si facand sport. Daca alegi doar sa tii o dieta, afla ca aceasta merge mana-n mana cu sportul. Deci n-o sa faci treaba prea buna doar cu dieta. In plus, sedentarismul cauzeaza obezitatea.
Cate calorii arzi mergand pe jos?
In general, o persoana de 68 kg care merge in ritm normal, poate sa arda 80 de calorii pe kilometru. Acest lucru depinde de greutatea dumneavoastra, viteza, precum si lungimea picioarelor. O persoana de 90 kg arde de trei ori mai multe calorii decat una de 68 kg.
O plimbare in ritm vioi, care acopera trei kilometri si jumatate intr-o ora, te ajuta sa arzi cam 280 de calorii.
Tehnici de mers
- mergi cu ritm uniform, suficient de rapid si cu pasi regulati;
- paseste intai cu calcaiul, apoi cu talpa piciorului si apoi cu degetele (derulare progresiva a miscarii);
- calcaiul si degetele trebuie sa fie paralele;
- evita sa mergi cu talpile orientate in exterior;
- nu calca apasat pe calcai, pentru a evita brutalizarea coloanei vertebrale;
- balanseaza bratele, fara miscari excesive;
- daca drumul pe care mergi urca in panta, fa pasi mai scurti pentru a pastra ritmul
Alege un ritm potrivit si incearca sa-l mentii. Daca adopti un mers prea rapid, nu vei face decat sa obosesti foarte repede si sa te dezamagesti. Scopul tau este sa mergi cat mai mult, nu cat mai repede. Vei arde mai multe calorii daca vei pastra un ritm constant cat mai mult timp si vei acoperi o distanta cat mai mare.
Pentru ca mersul pe jos sa nu devina o rutina, dupa ce vei capata putina experienta si vei putea merge patru sau cinci kilometrii intr-o ora intr-un ritm vioi, poti sa faci exercitii cu mainile simultan sau poti duce in spate un rucsac. Pentru a face exercitiul mai dificil, poti merge pe o panta, ceea ce arde mai multe calorii decat daca ai merge pe un teren drept.
Surpinzator, chiar si cand cobori scarile arzi mai multe calorii decat atunci cand mergi pe un sol drept, pentru ca organismul are nevoie de mai multa energie pentru a rezista tendintei sale naturale de a se deplasa prea repede la vale. De asemenea, mersul pe nisip stimuleaza consumul de calorii, mai degraba decat mersul pe asfalt sau beton.
Caldura pe care o simti dupa ce faci exercitii inseamna cresterea ratei metabolice. Aceasta crestere te ajuta sa arzi calorii chiar si cand te odihnesti.
Mersul pe jos arde calorii si grasime, si mai mult de atat, lucreaza muschii. Poate ai observat ca atletii au muschii foarte frumos sculptati. Mersul pe jos stimuleaza forta si rezistenta muschilor, ceea ce inseamna ca vei ajunge sa parcurgi distante mai mari cu efort putin.
Potrivit lui David Winter, profesor de kinetoterapie la Universitatea de la Waterloo, Ontario, Canada, acestea sunt principalele grupe musculare pe care le lucreaza mersul pe jos: muschii gambei, muschii tibiei, muschiul extensor al gleznei, muschii tendonului de la genunchi, muschiul cvadriceps (cel din partea anterioara a coapsei), muschii soldului, muschii fesieri, muschii abdominali, muschii bratelor si umerilor.
Pentru a creste tonusul muscular din partea superioara a corpului, vei avea probabil nevoie de exercitii in plus, cum ar fi cele cu ganterele sau cu sticle de apa.
Inainte sa incepi exercitiul cu mersul pe jos, dar si dupa, trebuie sa te incalzesti bine prin cateva miscari de stretching. Asa eviti solicitarea brusca a muschilor si astfel, accidentele.
Mersul pe jos stimuleaza buna-dispozitie si relaxarea psihica prin endorfinele secretate in timpul mersului, impreuna cu alti factori fiziologici, astfel ca 30 de minute de mers zilnic au imbunatatit vizibil starea de spirit a celor cu tulburari depresive majore (studiu al Universitatii din Texas)
Mersul pe jos, cu regularitate, reprezinta o metoda eficienta si la indemana pentru pastrarea sanatatii fizice si psihice. In ultima vreme oamenii de stiinta au realizat mai multe studii care au indicat obiectiv beneficiile pe care le aduce aceasta activitate. S-a demonstrat in acest sens, rolul pe care il are mersul zilnic, pe o distanta de cativa kilometri, in prevenirea afectiunilor aparatului cardiovascular, bolilor sistemului imunitar, dar si a cancerului de san sau de colon.
Vezi si alte alimente cu cele mai putine calorii, dar ai grija sa te feresti de aceste alimente cu cele multe calorii!
Text: Oana Racheleanu; Foto: arhiva Edipresse.