Marele Făcător de Minuni, Sfântul Ierarh Spiridon
În fiecare an, pe 12 decembrie, creştinii ortodocşi îl preamăresc pe Sfântul Ierarh Spiridon. Despre acest sfânt se spune că adesea pleacă din raclă pentru a veni în sprijinul celor care îi cer ajutorul. Potrivit crestinortodox.ro mulţi oameni şi-au găsit alinarea problemelor rugându-se la Sf. Spiridon.
Viaţa Sfântului Ierarh Spiridon
Deşi moaştele sale se află în catedrala din Insula Corfu, Grecia, acesta nu s-a născut acolo ci pe Insula Cipru. Sfântul Spiridon a venit pe lume în preajma anulului 270, în oraşul Askia, când a domnit Sfântul Împărat Constantin cel Mare.
Despre viaţa Sfântului Ierarh Spiridon puteţi afla lucruri importante din următorul filmuleţ.
Conform sursei, numele său „σπυρις” provine din limba greacă şi se traduce prin „coşuleţ împletit”. Înainte să-şi dedice viaţa Domnului, Spiridon a avut familie, nevastă şi o fiică şi se ocupa cu păstoritul. Din nefericire, soţia l-a părăsit prea devreme, astfel că a trebuit să se ocupe singur de fiica sa, care l-a părăsit şi ea după un timp.
Citeşte şi Vrei să te măriţi? Mergi la biserica Sf. Anton
După aceste întâmplări Spiridon a ales să-şi dedice restul vieţii ajutându-i pe cei nevoiaşi şi bolnavi. Aceste fapte şi multe altele au dus la numirea sa ca episcop al cetăţii Trimitunda, de lângă localitatea Pafos.
Sfântul Ierarh Spiridon şi minunea Sfintei Treimi
În timpul persecuţiilor împăratului păgân Maximiam, în jurului anului 295, Sfântul Ierarh Spiridon a fost arestat şi exilat. Deşi încă persecutat acesta a fost chemat de Sf. Împărat Constantin cel Mare să se pronunţe în legătură cu erezia lui Arie.
În cadrul şedintelor Sinodului Ecumenic de la Niceea din anul 325, Sf. Spiridon a vorbit despre dreapta credinţă şi dorind să demonteze teoria păgână a lui Arie a înfăptuit o minune.
Astfel că pentru a le demonstra că Sfânta Treime există, acesta a luat în mână o cărămidă şi a făcut peste ea semnul crucii, după care a spus o rugăciune. După aceasta a strâns-o în mână, iar cărămida s-a descompus în trei părţi:
- focul s-a înălţat
- pământul a rămas în palmă
- apa s-a prelins pe podea
Sfântul a ales astfel să arate că trei lucruri pot coexista în acelaşi timp într-unul singur, precum Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
Trecerea sa în nefiinţă s-a produs la 78 de ani, iar trupul a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda. De-a lungul timpului, Moaştele sale au tot fost mutate până şi-au găsit liniştea în Grecia, pe insula Corfu.
Acatistul Sfântului Spiridon de la Mănăstirea Radu Vodă
Citeşte şi Sf. Ierarh Nicolae – ocrotitorul copiilor şi al fetelor nemăritate
Sursa foto: libertatea.ro
Surse video şi audio: youtube.com