Legenda ivirii Sfântului Mir al Marelui Mucenic Dimitrie

Sfântul Mir al Marelui Mucenic Dimitrie

Puțini credincioși cunosc legenda care învăluie viața și moartea  Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, cel pomenit în 26 octombrie ca Izvorâtorul de Mir și al cărui trup a fost îngropat pe ascuns, în locul unde urma să fie ridicată o biserică.

Fiul unui nobil creștin

Viitorul mucenic al credinței creștin-ortodoxe a fost fiul guvernatorului Tesalonicului – convertit într-ascuns la creștinism – născut după multe rugăciuni, atunci când părinții lui aproape își pierduseră speranța și botezat în mare taină, într-o încăpere ascunsă a palatului guvernamental, cu numele Dimitrie.

Chemat de împăratul Maximilian, după moartea tatălui său, Dimitrie, a fost numit guvernator al cetății Tesalonic, în locul acestuia, cu porunca să curețe complet orașul de adepții credinței creștine. Dar noul guvernator nu doar că nu a ascultat ordinal imperial, dar a fost cel care a propovăduit Evanghelia lui Isus Hristos în cetatea Tesalonicului, aducând pe mulți la credința în Mântuitor.

Auzind despre nesupunerea lui Dimitrie, împăratul Maximilian a dorit să meargă în cetatea Tesalonicului să vadă cu ochii săi și, după o campanie victorioasă în răsăritul imperiului,  a făcut un ocol și a poposit în Teaslonic.

O înmormântare tainică

Venit în fața împăratului, guvernatorul cetății, Sfântul Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin și a fost arestat și închis în temnița cetății, unde a fost ucis cu sulițele de soldații romani, la ordinal imperial, în ziua de douăzeci și șase a lunii octombrie.

În noaptea următoare, ceilalți creștini au luat trupul Sfântului Mucenic și l-au îngropat pe ascuns, marcând locul cu semne doar de ei știute pentru a-l regăsi, iar deasupra mormântului au zidit, mulți ani mai târziu, o bisericuță (astăzi, biserica paleocreștină originală, care încă există, se află pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO).

Mirosul care a fermecat un oraș

În anul 402 prefectul Iliricului, Leontie, chinuit de ani întregi de o boală grea, a mers aici să se roage, iar în vreme ce înălța rugă Domnului, s-a descoperit vindecat de suferința sa.

Mulțumind lui Dumnezeu și Sfântului Mucenic Dimitrie, Leontie a hotărât zidirea unei biserici mai mare și mai frumoasă în locul celei dintâi, iar săpând temeliile construcției lucrătorii au descoperit acolo moaștele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir bine mirositor, în așa fel încât toată cetatea a fost umplută de mireasmă.

De aceea, numelui său i s-a adăugat și particula Izvorâtorul de Mir, iar biserica din Tesalonic ce poartă hramul său adăpostește de atunci moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este și ocrotitorul orașului.

Citește și

Adevărul despre coroana sfințită ce împodobește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Nihil Sine Deo. Iată de ce nu mai rezistă căsniciile…

Se spune că icoana Făcătoare de minuni de la Ocnele Mari dispare noaptea

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate