Adevărul despre coroana sfințită ce împodobește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

coroana sfințită ce împodobește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Istoria coroanei sfințite ce împodobește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva – numită în popor Sfânta Vineri și considerată ocrotitoarea Moldovei – este puțin știută și este trecută adesea sub tăcere. Adevărul despre coroana sfințită ce împodobește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Puțini dintre pelerinii veniți la Iași să atingă racla Cuvioasei știu că sub mâinile lor se află una dintre cele mai rare și prețioase piese de orfevrerie aflată în biserica ortodoxă: o coroană din aproape 2 kilograme de aur masiv de 18 carate, acoperită cu pietre prețioase. De fapt, coroana actuală pe care o poartă Sfânta Parascheva pe cap, cu o valoare greu de estimat datorită încărcăturii spirituale și simbolisticii pe care o cuprinde, este cea de-a treia piesă de bijuterie de acest fel și a fost creată în 2007.

Aur și argint

Prima coroană ce a fost așezată pe capul preasfintei fost turnată din argint pur și împodobită cu câteva nestemate, de bijutierul ieșean Gheorghe Ropală în 1891, în același an în care a fost terminată și racla ce păstrează moaștele. Comanda pentru coroană a fost dată de Ana Botez și se pare că desenul ei a fost creat chiar de Mitropolitul Moldovei de la acea vreme Preafințitul Iosif Naniescu, cel care a comandat și executarea raclei. După aproape un secol, o credincioasă din Piatra Neamț, a dorit să dăruiască Cuvioasei, o a doua coroană, turnată de data acesta din aur masiv însă din cauza modului de  confecționare al acesteia care era unul cu prinderi foarte rigide cât și subțirimii stratului de metal prețios, coroana s-a fisurat în mai multe locuri. În plus, pentru că veşmintele Sfintei Parascheva sunt schimbate de mai multe ori în decursul unui an, a doua coroană nu a rezistat manevrelor și din cauza lipsei de flexibilitate s-a spart în mai multe bucăți. La ora actulă cele două coroane, cea de argint și prima dintre cele de aur, se află în patrimoniul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Adevărul despre coroana sfințită ce împodobește moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva: 1.700 de grame de aur masiv

Actuala coroană a fost creată la dorința Marianei Boda din București și realizată cu finanțarea acesteia și a familiei sale, drept mulțumire adusă minunilor înfăptuite de Cuvioasa Parascheva. De altfel, tot Mariana Boda a fost și cea care a donat alături de alți credinicoși, bani, aur și argint pentru a asigura restaurarea raclei precuvioasei, făcută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Teofan, la o firmă specializată din Grecia. Comanda pentru coroană a fost dată la 10 iulie 2007, la un an după ce Mariana luase parte la hramul Sfintei Parascheva și îi mărturisise părintelui arhimandrit Dosoftei Șcheul, Mare Ecleziarh la Catedrala mitropolitană din Iași, dorința ei fierbinte de a dărui o coroană pentru fruntea sfintei. Coroana a fost confecţionată în atelierele Monetăriei Statului după tiparul celei vechi din anul 1891, iar pentru a fi terminată la timp, părintele Dosoftei și directorul Monetăriei, Vasile Vasile, au asigurat transportul la București al primei coroane din argint pentru a servi drept model. Cea de-a treia coroană a Precuvioasei Sfinte Parascheva, care împodobește acum moaștele aflate în racla de la Iași cântărește 1,7 kilograme și este turnată din aur masiv de 18 carate și bătută cu pietre prețioase. De fapt, turnarea și finisarea coroanei au fost făcute de două ori, prima variantă fiind retopită și refăcută după specificaţiile primite de la donatoare, fiindcă exista riscul ca și aceasta să se fisureze, în primă fază ea fiind mai puţin flexibilă.

Foto: Facebook

Citește și:

O lecție de viață. Noi toți trebuie să citim asta! Aceasta este povestea care ne învață ce înseamnă cu adevărat viața

Rugăciune pentru reușita la examene. Este grabnic ajutătoare și se rostește de către părinți

Ce-ați schimba dacă v-ați întoarce cu 20 de ani în trecut?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate