Județul din România unde rata mortalității infantile este de aproape cinci ori mai mare decât în București
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/06/Județul-din-România-unde-rata-mortalității-infantile-este-de-aproape-cinci-ori-mai-mare-decât-în-București.jpg)
În România, rata mortalității infantile este o problemă și chiar dacă s-au înregistrat progrese în anumite județe ale țării, există în continuare zone unde o mulțime de copii ajung să își piardă viața încă din primele momente în care vin pe lume. Cele mai recente date arată că există un județ în România unde rata mortalității infantile este de aproape cinci ori mai mare decât în București.
Studiile arată că rata mortalității infantile a scăzut în România, asta dacă privim media pe țară. Astfel, de la 10 la mia de copii născuți vii în anul 2012, România a scăzut la 6,5 la mie, ceea ce înseamnă un progres, însă privită în detaliu, situația nu este rezolvată.
Județul din România unde rata mortalității infantile este de aproape cinci ori mai mare decât în București
Județul din România unde rata mortalității infantile este de aproape cinci ori mai mare decât în București este Tulcea. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că maternitățile nu sunt dotate cu aparatură medicală performantă, ceea ce face ca de foarte multe ori, micuții să se afle la limita dintre viață și moarte. La nivelul țări, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
În Tulcea, rata mortalității infantile a crescut de la 6,5 în 2017 la 15,5 la mia de copii născuți vii, în 2018, potrivit datelor furnizate de INS.
Pe lista județelor în care se înregistrează cele mai mari rate ale mortalității infantile sunt Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș-Severin. La polul opus, județele din România unde rata mortalității este una scăzută sunt: Dâmbovița, București, Ilfov, Arad, Timiș și Giurgiu.
Salvați Copiii România încearcă să rezolve problema aparaturii insuficiente din spitale, oferind astfel o șansă la viață pentru o mulțime de copii.
„Salvați Copiii România a intrat în cel de-al optulea an al programului de combatere a mortalității infantile, un capitol încă dramatic pentru România. Când am demarat acest program, nu știam încă dimensiunile fenomenului și am aflat că cel mai dur criteriu de departajare între o maternitate unde prematurii și nou-născuții cu patologii severe trăiesc și cea în care șansele lor la viață sunt reduse este aparatura medicală. Un ventilator cu suport respirator poate să pară o banalitate. Însă el nu este. Este pur și simplu criteriu pentru viață sau moarte. Sunt județe unde rata mortalității infantile rămâne de peste două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Tocmai de aceea Salvați Copiii a creat acest mecanism în care maternitățile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mișcare o întreagă rețea pentru a le putea sprijini. Pentru că diferența dintre viață și moarte o face un incubator.”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
În prezent, în România există doar 22 de unități medicale de nivel 3, iar dintre acestea, nouă se află în București. Nou-născuții prematuri cu greu pot primi îngrijirile medicale de care au nevoie, având în vedere că există doar 300 de locuri la terapia intensivă neonatală, deși necesarul ar fi de 600 de locuri.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Am aflat de la cititoarele Avantaje: trucuri eficiente pentru a ieși din situații de criză