De ce nu e bine să adormi cu lumina aprinsă sau cu televizorul pornit? Obiceiul care îți poate da tot organismul peste cap!
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/06/de-ce-nu-e-bine-să-adormi-cu-lumina-aprinsă-sau-cu-televizorul-pornit.jpg)
Dacă obișnuiești să adormi cu lumina aprinsă sau cu televizorul pornit, evită să mai faci acest lucru. Întreg organismul poate fi dat peste cap și te poți confrunta cu o mulțime de probleme.
Este obiceiul pe care multe persoane îl au încă din copilărie, atunci când teama de întuneric îi împingea pe foarte mulți să adoarmă în prezența unei surse de lumină. Odată cu trecerea timpului, nevoia de a ține televizorul pornit sau lumina aprinsă s-a păstrat în cazul anumitor persoane, lucru care poate influența în mod negativ starea de sănătate.
De ce nu e bine să adormi cu lumina aprinsă sau cu televizorul pornit?
Studiile realizate de specialiști au arătat că persoanele care adorm cu lumina aprinsă sau cu televizorul pornit au cu 17% mai multe șanse să dezvolte probleme de greutate, acest obicei dând peste cap ceasul biologic al organismului. Astfel, riscul de a se confrunta cu obezitatea este mult mai mare în cazul persoanelor care adorm cu lumina aprinsă, comparativ cu cei care nu au acest obicei.
Studiul a fost realizat de Institutul Național de Știința Mediului în Sănătate, din Carolina de Nord, acesta implicând aproape 44.000 de femei. În cadrul studiului, femeile au fost monitorizate pe o perioadă de 5 ani, iar în cazul celor care adormeau în fiecare seară cu lumina aprinsă, specialiștii au sesizat o creștere în greutate cu până la 5 kilograme. Experții spun că acest lucru se întâmplă pentru că programul normal de somn este întrerupt, lucru care are un impact puternic la nivel hormonal, determinându-i pe oameni să consume un număr mai mare de calorii, având un apetit alimentar crescut.
„Știm că lumina aprinsă seara întârzie ceasul biologic. Știm din studii experimentale realizate la nivelul organismului uman că lumina din timpul nopții ne afectează metabolismul în moduri care au legătură cu sindromul metabolic. Ceea ce este nou la această lucrare este studiul longitudinal care compară greutatea acelorași indivizi pe o perioadă de cinci ani. Aceste noi descoperiri nu vor schimba sfaturile care țin de asigurarea unui somn odihnitor și evitarea luminii și a aparatelor electronice în dormitor, dar ele adaugă și mai multă importanță acestor sfaturi.”, a spus profesorul Malcolm von Schantz, potrivit dailymail.co.uk.
Această lumină artificială la care sunt expuși oamenii în timpul nopții poate duce și la apariția stresului, stilului de viață sedentar și poate provoca inclusiv dezavantaje socio-economice. Cu toate acestea, cercetătorii spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Iată care sunt vitaminele și mineralele care te ajută să lupți cu acneea
Multi români nu știu că suferă de afecțiuni tiroidiene, iată simptomele: