Mărturia unui tânăr de 32 de ani. Ce se întâmplă în mintea persoanelor care suferă un atac de panică?

Auzim tot timpul vorbindu-se despre acest subiect, dar puțini dintre noi știm ce se întâmplă în mintea persoanelor care suferă un atac de panică. Sub promisiunea anonimatului, Răzvan, un tȃnăr ȋn vȃrstă de 32 de ani din București, a acceptat să ne povestească ce se petrece ȋn mintea lui ȋn timpul unui atac de panică.

Citim peste tot despre anxietate, atacuri de panică, bolile lumii moderne și parcă a ajuns la modă să ne autodiagnosticăm uneori ca fiind anxioși. Dacă ceva ne sperie sau ne temem că nu vom finaliza la timp un proiect, este ușor să ne gȃndim că vom face un atac de panică. Ceea ce ne imaginăm că ȋnseamnă un atac de panică este total diferit de cum se manifestă el ȋn realitate.

Ce se întâmplă în mintea persoanelor care suferă un atac de panică?

Răzvan se confruntă adesea cu simptomele neplăcute ale atacului de panică, dar a acceptat să le vorbească celor din jur despre problemele sale, totul pentru a afla cum se manifestă această problemă în realitate. Iată ce ne-a povestit Răzvan.

“Totul a ȋnceput ȋntr-o seară. Ȋmi amintesc foarte clar că era vineri și abia așteptam să plec de la serviciu ca să ies la o bere cu un amic. M-am așezat pe scaun, la o terasă, mi-am aprins o ţigară și așteptam să vină ospătarul. Ȋn timp ce amicul meu vorbea cu mine, am simţit dintr-o dată că o senzaţie de ireal pune stăpȃnire pe mintea mea. Era ca un fel de ceaţă a minţii. Ȋmi era greu să mă mai concentrez la ce spunea, nu puteam să ȋi mai ascult cuvintele. Ȋmi era frică, nici eu nu știam de ce sau de cine. Am ȋnceput să simt cum inima ȋmi pulsează undeva ȋn zona gȃtului, palmele mi-au transpirat, picioarele mi s-au ȋnmuiat. Mă simţeam ameţit. Ȋncercam să respir, să trag tot mai mult aer ȋn piept ca să ȋmi revin. Dar pe măsură ce inspiram tot mai adȃnc, simţeam tot mai mult că rămȃn fără aer. Panica a pus stăpȃnire pe mintea mea.  Ȋn acel moment m-am gȃndit că sigur o să mor, o să fac infarct sau ceva grav se va ȋntȃmpla cu mine. Ȋmi era foarte frică! Aș fi vrut să fug, să mă retrag undeva ȋntr-un loc sigur. Prietenul cu care eram a văzut că sunt palid și m-a ȋntrebat ce am. I-am zis să cheme repede ambulanţa că mă simt foarte rău și o să mor. Cred că a ajuns ȋn jumătate de oră un echipaj. Totul era ok cȃnd m-au consultat. Medicul mi-a zis senin:”E un atac de panică, nimic grav. Nu vă pune viaţa ȋn pericol.” Dar eu simţeam că mor ȋn fiecare moment. Ȋn prezent am reușit să depășesc aceste stări prin ședinţe de psihoterapie.”, ne-a povestit Răzvan.

Astfel, senzația de amețeală, de sufocare, transpirația abundentă și stările de slăbiciune sunt cele mai frecvente simptome care apar în cazul unei persoane care suferă un atac de panică.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Iată care sunt vitaminele și mineralele care te ajută să lupți cu acneea

5 alimente care te pot împiedica să scapi de grăsimea abdominală

Cum îți dai seama dacă roșiile pe care le consumi au fost tratate cu chimicale? Detaliul care te ajută să faci diferența!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate