A început Postul Mare la ortodocși

De astăzi și până pe data de 27 aprilie, creștinii ortodocși traversează o perioadă de post, înainte de sărbătoarea Învierii. Întrucât este cel mai lung post din calendarul creștin-ortodox, acesta poartă denumirea de Postul Mare. 

Duminica ce tocmai a trecut poartă denumirea de Duminica Iertării, în care creștinii sunt invitați la a intra în perioada postului împăcați cu cei cu care au avut divergențe sau supărări. Este primul pas pe care îl vor face, în încercarea de a trăi în următoarea perioadă departe de supărările și intrigile de zi cu zi, concentrându-se în primul rând pe latura duhovnicească a vieții. Acest lucru nu înseamnă o izolare de cei din jur, pentru a nu fi 'provocați', ci încercarea de a trece mai ușor peste tot ceea ce presupune certuri, judecarea aproapelui, a face rău cuiva.

Mai mult decât atât, este o perioadă care îndeamnă și la a face fapte bune, a-i ajuta pe cei nevoiași, a avea răbdare cu cei din jur și a le oferi din timpul tău celor care au nevoie de prezența ta. Postul este o încercare a fiecăruia dintre noi de a renunța la propriile plăceri, în favoarea unor lucruri pe care, deși ne străduim, nu reușim să le facem în fiecare zi.

Postul alimentar

Deși se vorbește întotdeauna despre postul alimentar când vine vorba despre Post, acesta nu este cel mai important. În cadrul predicilor, preoții explică faptul că postul alimentar vine ca o completare a postului sufletesc. Asta înseamnă că dacă reușim să ținem un post alimentar exemplar, însă nu reușim să privim în jur cu bunătate și iubire, semnificația postului nu a fost atinsă.

Postul alimentar înseamnă un exercițiu de moderație și de stăpânire a poftelor. De exemplu, preocuparea constantă de a căuta rețete de post care să le înlocuiască pe cele de dulce nu poate fi considerată ca făcând parte din post. Și nu în cele din urmă, postul alimentar îndeamnă, de fapt, la simplitate în mâncăruri și moderație în mâncare. De la această idee ar trebui să pornim când ne hotărâm să postim.

 

Foto: Shuttertock

Vezi și:

Rugăciunea zilei de luni

Puternica rugăciune a stareților de la mănăstirea Optina

Rugăciunea pentru cei care ne-au făcut rău

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate