Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiții și superstiții

înălțarea sfintei cruci

Înălțarea Sfintei Cruci reprezintă cea mai veche sărbătoare dedicată acestui obiect religios, iar creștinii ortodocși celebrează acest moment în fiecare an, pe data de 14 septembrie.

Luna septembrie este una foarte importantă din punct de vedere religios, aceasta marcând începutul unui nou au bisericesc. Pe lângă acest moment important, odată cu venirea toamnei, credincioșii sărbătoresc Nașterea Fecioarei Maria, pe data de 8 septembrie, și Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie.

Ce sărbătorim odată cu Înălțarea Sfintei Cruci?

Chiar dacă este o sărbătoare importantă pentru creștini, puțini cunosc care este adevărata semnificație a acesteia. În această zi este amintit în primul rând momentul găsirii Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul. Sfânta Cruce a fost găsită la porunca Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Pentru a vedea care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, patriarhul Macarie a cerut ca fiecare dintre cele 3 cruci găsite pe Golgota să fie atinse de o femeie moartă. În momentul în care crucea pe care a fost răstignit Iisus a fost atinsă de trupul femeii, aceasta a înviat. Imediat după acest eveniment, crucea a fost arătată poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în anul 335.

Un alt eveniment sărbătorit în această zi este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, in anul 629, potrivit crestinortodox.ro.

Tradiții și superstiții de Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Crucii. În această zi, preoții sfințesc butoaiele cu vin și via și asta pentru ca recolta din anul ce urmează să fie una bogată. Tot în această zi se sfințesc și busuiocul, menta, măghiranul și cimbrul, plantele despre care se crede că au puterea de a ține departe duhurile rele. Mai mult, se spune că busuiocul care este sfințit în această zi are puterea de a vindeca durerile puternice.

Chiar dacă este o zi de sărbătoare, credincioșilor li se recomandă să țină post negru pe 14 septembrie, asta dacă vor să își purifice trupul și sufletul, dar și să aducă fericirea și liniștea în familiile lor. În cazul în care sănătatea nu le permite să facă acest lucru, de preferat ar fi ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci să nu se consume usturoi, nuci, prune și pește, explicația fiind că acestea au un miez ce poate semăna cu semnul crucii.

Cei care își doresc să fie păziți tot timpul de rele, pot duce cu ei la biserică o monedă, care va fi sfințită de preot. Purtată în portofel, aceasta va alunga orice energie negativă.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică

Cea mai puternică rugăciune pentru împăcare

Rugăciune puternică de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate