EXCLUSIVITATE: Am aflat cum se face și care sunt adevăratele rezultate ale “terapiei vampir”

Timpul este ca o roată, merge mereu înainte, a spus atât de frumos dr. Viviana Iordache, anticipându-mi curiozitatea legată de „înghețarea„ pe veci a trăsăturilor armonioase din tinerețe… Am aflat că de noi depinde „conservarea„ acestor trăsături.

EXCLUSIVITATE: Am aflat cum se face și care sunt adevăratele rezultate ale “terapiei vampir”

Dr. Viviana Iordache

Dr. Viviana Iordache

Doamna doctor, se tot vorbește despre PRP, există în folclorul urban chiar și un termen pentru această procedură. Ce este de fapt, Platelet Rich Plasma?
Plachetele de care vorbim (trombocitele), sunt celule din sânge. Ele conțin natural factorul de activare. Rolul lui este de a iniția formarea cheagului de fibrină care produce oprirea hemoragiilor. Datorită faptului că el determină activarea celulei țintă și în alte structuri s-a descoperit că poate avea și alte roluri în medicină. Aceste plachete îmbogățite cu factor de creștere determină acțiunea celulei țintă. Asta înseamnă că la nivelul pielii plasma injectată ajută fibroblastul să producă mai mult colagen. Astfel, la nivelul scalpului PRP ajută glanda pilosebacee să prolifereze celule mai multe și totodată să producă mai multă keratină, ajută la prevenția apariției ridurilor, ameliorează glandele sebacee dilatate; la nivelul ovarului determină creșterea nivelului de ovocite… deci, practic, este un factor de activare.

Modificările se produc imediat după injectare?
Nu, trebuie să înțelegi că între momentul activării și momentul obținerii rezultatului există perioade lungi de timp. În mod cât se poate de realist nu vezi un rezultat în ceea ce privește colagenul la nivelul pielii mai devreme de 6 luni de la data injectării plasmei îmbogățite. Trebuie să treacă cel puțin două, trei cicluri de regenerare.

Cât durează un ciclu de regenerare de la nivelul pielii?
Pentru piele înseamnă trei săptămâni. Din păcate la nivelul pielii nu putem monitoriza cu exactitate modificările țesutului pentru că nu este un tratament anti-rid. Să vă dau un exemplu: la ovare este foarte simplu pentru că putem vedea ecografic. Iar ovulele se pot număra în urma stimulării. La piele nu este așa… PRP este un tratament cu ajutorul căruia densitatea colagenului crește. Deci el are aplicație în zonele cu piele subțire, cum este gâtul, în zonele cu glandă sebacee, în cicatricile post-acneice sau post chirurgicale. Un rid care s-a format deja prin activitate musculară intensă nu poate fi estompat cu ajutorul PRP-ului.

Cu alte cuvinte, ca să clarificăm o chestiune, „terapia vampir ' nu umple ridurile de expresie sau șanțurile…
Categoric. Cu ajutorul PRP pielea își îmbunătățește textura și astfel crește rezistența la îndoire. Ajută la cicatrizarea mai rapidă a unor zone afectate, se poate folosi la vergeturi sau în căderea părului. De asemenea, după o anumită vârstă așteptările trebuie să fie realiste. La o femeie post-menopauză nu o să ai rezultatul pe care îl poți avea la o femeie care încă are estrogen.

Care este vârsta indicată pentru a face PRP?
De la 19 până la 45 de ani. Atunci sunt rezultatele optime.

Doamna doctor, pentru ca o femeie să îmbătrânească frumos și cât mai estetic, trebuie să recurgă la un potpourri de tratamente și intervenții, să zicem non-invazive?
Într-o lume ideală, DA. E nevoie de efort susținut și de o frecvență anume. Îmbătrânirea este ca o roată care se învârte într-o singură direcție. Viteza acestei roți o determină moștenirea genetică, modul de viață, cantitatea de iradiere la ultraviolete, alimentația. Rata de distrucție crește logaritmic la fiecare 10 ani, între 30 și 40 de ani viteza de degradare a pielii crește și atunci trebuie intervenit cu mijloace suplimentare, care pe lângă dietă și evitarea expunerii la UV, ajută la încetinirea roții. În premenopauză viteza îmbătrânirii este accelerată… cu cât scade producția de estrogeni, automat scade producția de colagen. Iar aici deja ai nevoie de volumetrie și de tratamente combinate. După 50 de ani tot efortul trebuie concentrat pe menținere.

Cum ne putem îmbunătăți calitatea pielii?
În primul rând nu trebuie să tragi de ea: nu ai ce să cauți în aburi fierbinți, în saune, în băi fierbinți, jacuzzi, nu ai ce căuta acolo unde e foarte frig și unde e foarte cald. Ferește-te de ultraviolete. Dieta este foarte importantă… trebuie să recunoaștem că oamenii nu mai mănâncă bine: țin cure de slăbire anapoda, mănâncă sintetic, chimizat și hormonizat. Mănâncă foarte mult pui și curcan, nu mai mănâncă fructe și legume bio, ci din supermarketuri venite în vapoare, nu mai mâncăm variat, câte puțin din fiecare. Un pic din proteine, puține grăsimi naturale. Oamenii cred că dacă iau suplimente imită o dietă corectă.

Revenind la PRP, cu ce îmbogățiți plasma pe care o injectați în piele?
Cu un cocktail foarte bine formulat de o companie spaniolă care are o tradiție lungă pe mezoterapie și care are în el aminoacizi, acid hialuronic, vitamine și siliciu. Totul e un cocktail de condiții dacă vrei rezultate concrete.

Rezultatele PRP-ului, am stabilit, sunt în strânsă conexiune cu o mulțime de condiții…
Da, dar nu am specificat că este importantă și zona căreia i te adresezi…

… fața!
Bun. Atunci trebuie să ținem cont dacă persoana respectivă are cicatrici post acneice sau alte tipuri de cicatrici. În cazul acesta rezultatele vor fi spectaculoase pentru că se stimulează colagenul și se estompează vizibil găurile din piele. Se micșorează porii dacă există porii măriți. Nu are efect asupra petelor, asupra cearcănelor sau asupra șanțurilor. Estomparea ridurilor există pe zonele pe care pielea este foarte subțire, de exemplu pleoapa inferioară, pe gât și pe decolteu, aici rezultatul este fantastic. PRP-ul îmbunătățește calitatea pielii, este vizibil mai hidratată, tonifiată și mai odihnită.

După ce perioadă se repetă intervenția?
În general se fac module de patru tratamente pe an. Rezultatele sunt maxime între 4 și 6 luni de când le-ai terminat și durează până în doi ani. Dacă ești iubitor de soare durează mai puțin, dacă ești fumător, la fel. Dacă ai variații mari de greutate sau ești iubitor de saună, durează și mai puțin. Dar dacă ai grijă ce mănânci și nu te expui unor factori de mediu nocivi, rezultatele pot dura chiar și mai mult. Nu că nu mai îmbătrânești, dar îmbătrânești de la alt nivel. Recomand să se repete PRP-ul după aproximativ doi ani.

Am văzut că nu recomandați căldura excesivă la nivelul tenului, aburul, sauna, jacuzzi. Dar comedoanele cum se pot scoate altfel?
Da, până și Balzac știa că femeia după 30 de ani se spală cu apă rece pe față. Comedoanele se scot chimic, cu scruburi, cu măștile de topire, cu abrazorul, dar toate făcute corect.

Pentru volumetria feței, pentru refacerea trăsăturilor, ce recomandați?
Ca să aduci înapoi trăsăturile din tinerețe cea mai bună variantă rămâne totuși acidul hialuronic. Din cel puțin cinci motive: 1. Oamenii îmbătrânesc pe niște planuri ligamentare, acidul hialuronic te ajută să le menții. Planurile ligamentare ținute în poziție corectă te ajută să nu-ți „cadă fața.' Deci, pe lângă efectul de lifting imediat are și un efect preventiv.
2. Oricât de stupid ar părea este un lucru bun că acidul hialuronic este resorbabil pentru că asta ne permite obținerea unui efect de lifting din cantități relativ mici, aspectul rămâne natural, mobilitatea și expresia feței rămân neschimbate.
3. Acidul hialuronic este coeziv, adică nu este format din microsfere care în gravitație să se împrăștie alunecând, deci nu ai nevoie de o movilă mare ca să sprijini zona. 4. Acidul hialuronic reține apa deci este un factor de hidratare și un stimulator al producției de colagen. Studiile pe biopsii au arătat că motivul pentru care, după câteva injectări efectul se menține mulți ani este faptul că în zona injectată a crescut producția de colagen. 5. Acidul hialuronic este similar natural, deci are cel mai mic risc de reacții de respingere (una la câteva zeci de mii) dintre celelalte metode: silicon, alte sintetice, fire etc.

Foto: 123rf/ dr. Viviana Iordache

Citeste și:

Lista completă a țărilor din care se face carantină la sosirea în România

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate