Impactul sclerozei multiple în România. Care sunt simptomele acestei afecțiuni?

Scleroza multiplă sau scleroza în plăci, așa cum mai este numită, reprezintă o boală care are un impact puternic asupra calității vieții. Cei diagnosticați cu această afecțiune nu doar că se confruntă cu diferite simptome ce le îngreunează viața, ci se lovesc și de o respingere din partea societății, motiv pentru care aleg ca de multe ori să nu vorbească despre problemele lor de sănătate.

Ce este scleroza multiplă?

Medicii specialiști sunt de părere că scleroza multiplă este cea mai comună cauză care duce la dizabilitate la nivelul adulților tineri și asta pentru că în stadii avansate, această boală poate afecta sistemul locomotor, deplasarea făcându-se cu dificultate. Cei care sunt diagnosticați cu această boală pot ajunge să își piardă capacitatea de a-și folosi membrele inferioare și astfel pot ajunge în cărucior cu rotile. Scleroza multiplă este o boală cu activitate continuă, ceea ce înseamnă că aceasta se dezvoltă treptat, chiar și atunci când simptomele nu sunt prezente. Această boală inflamatorie afectează sistemul nervos central, mai exact teaca de mielină care protejează axonii.

Principalii factori de risc care duc la dezvoltarea acestei boli sunt fumatul, lipsa vitaminei D din organism, existența cazurilor de scleroză multiplă în familie, așezarea geografică sau factorii infecțioși cum ar fi existența virusului Epstein-Barr sau human herpes virus 6 în organism. Chiar dacă acești factori au un rol important în agravarea simptomelor, o cauză exactă care duce la apariția bolii nu a fost identificată până în prezent.

Care sunt principalele simptome ale sclerozei multiple?

Scleroza multiplă este o boală complexă și ale cărei simptome nu pot fi trecute cu vederea. Aceasta poate duce la apariția tulburărilor de coordonare, de echilibru, de vorbire. În plus, odată instalată la nivelul organismului, scleroza multiplă poate duce la scăderea acuității vizuale, pot fi întâmpinate dificultăți în ceea ce privește vederea colorată, pot să apară spasme dureroase, senzația de slăbiciune, disfuncții ale vezicii urinare, disfuncții erectile și constipație.

În cazurile mai grave, această boală poate afecta puternic vorbirea, dar și procesul de înghițire.

Primele simptome ale acestei boli pot fi confundate cu ușurință cu cele apărute în cazul unor afecțiuni mai puțin grave. Din acest motiv, oboseala sau sensibilitatea la schimbările de temperatură sunt tratate cu indiferență de foarte muți pacienți.

În ceea ce privește tratamentul pentru scleroză multiplă, chiar dacă nu poate elimina boala, acesta poate controla simptomele.

Care este impactul sclerozei multiple în România?

În România, aproximativ 7.500 de persoane primesc acest diagnostic, iar dintre acestea, 70% sunt femei. Această boală poate să apară de la vârste fragede, vârsta de debut fiind cuprinsă între 20 și 40 de ani. Impactul sclerozei multiple în România poate fi analizat atât din punct de vedere economic, cât și psihologic. Cercetările realizate au arătat că de cele mai multe ori, costurile pentru tratament și deplasările pentru investigații depășesc ajutorul pe care bolnavii îl primesc pentru această boală. Pentru că în România există doar 12 centre în care pacienții cu scleroză multiplă pot primi cele mai bune îngrijiri, pentru foarte mulți dintre ei drumul până la o astfel de instituție medicală poate fi unul costisitor și foarte obositor, ceea ce duce la apariția unor dificultăți în ceea ce privește ținerea sub control a bolii.

Specialiștii atrag atenția că cei care suferă de această afecțiune au nevoie de sprijin din punct de vedere psihologic și asta pentru că un astfel de diagnostic poate da peste cap întreaga viață a pacientului, ducând la apariția depresiilor puternice.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Motivul pentru care simți mereu nevoia să consumi alimente sărate. Uite ce se întâmplă la nivelul organismului

Fumul de grătar, un real pericol pentru sănătatea pielii tale. La ce pericole te expui?

Cum îți poți stimula metabolismul în mod natural? 4 trucuri care te ajută să slăbești fără să ții dietă

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului