Hipotiroidismul, boala care afectează tot mai multe femei, dar care foarte rar este diagnosticată. Care sunt principalele simptome?

În România, statisticile referitoare la afecțiunile apărute la nivelul tiroidei sunt îngrijorătoare. Incidența bolii a crescut cu 58% în anul 2016, comparativ cu datele prezentate în anul 2010, iar 87,7% dintre cazuri au fost depistate în rândul femeilor.

Deși numărul cazurilor este în continuă creștere, medicii endocrinologi atrag atenția că afecțiunile glandei tiroide sunt subdiagnosticate în România, ceea ce înseamnă că foarte multe persoane ajung să ignore simptomele acestei afecțiuni medicale.

Hipotiroidismul, boala care afectează tot mai multe femei

Glanda tiroidă are un rol esențial în buna funcționare a organismului, aceasta controlând toate procesele metabolismului. Oboseala cronică, creșterea inexplicabilă în greutate, tristețea sau nivelul ridicat al colesterolului pot fi semnele care arată că poate exista o problemă la nivelul glandei tiroide. Hipotiroidismul este boala care afectează tot mai multe femei, dar cu toate acestea, de cele mai multe ori, această afecțiune nu este diagnosticată. O mulțime de persoane care se confruntă cu simptomele acestei boli pun stările de rău pe seama programului încărcat sau stilului de viață agitat. Această boală apare în momentul în care glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni, ceea ce afectează buna funcționare metabolică a celulelor organismului.

„Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale.', este de părere prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie.

Care sunt principalele simptome ale hipotiroidismului?

Atunci când nu funcționează așa cum ar trebui, glanda tiroidă trimite o mulțime de semnale care nu ar trebui ignorate. Printre simptome se numără oboseala accentuată, sensibilitatea la frig, ochii umflați, probleme ale greutății, răgușeala, apariția dificultăților la înghițire, vocea îngroșată, bătăi anormale ale inimii, puls scăzut, constipație, menstruație neregulată, infertilitate și chiar o fragilitate la nivelul unghiilor sau părului.

Chiar dacă sunt comune mai multor afecțiuni, specialiștii recomandă ca pacienții să meargă la medic din primul moment în care simptomele neplăcute apar, asta pentru a depista cauza exactă a problemelor de sănătate și a le ține sub control.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Descoperirea medicală care ar putea stopa răspândirea cancerului pancreatic

Cum îți afectează mucegaiul sănătatea? Inamicul care poate să apară în orice colț al casei tale

Beneficiile ghimbirului în lupta împotriva gastroenteritei. Cum te poate ajuta să tratezi această afecțiune medicală?

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului