Ce este boala Crohn și care sunt principalele simptome ale acesteia?

simptome boala crohn

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care poate cauza o mulțime de neplăceri, simptomele acesteia fiind destul de agresive și împiedicând desfășurarea activităților de zi cu zi. 

La început, primele simptome ale acestei boli pot fi trecute cu vederea, acestea fiind confundate cu o simplă indigestie. Dacă în anumite situații simptomele nu sunt atât de vizibile, atunci când își fac apariția, intensitatea lor poate fi una mult mai mare, favorizând apariția complicațiilor.

Ce este boala Crohn și care sunt principalele simptome ale acesteia?

Boala Crohn poate afecta orice porțiune a tractului gastrointestinal, iar evoluția acesteia poate fi una diferită în funcție de fiecare organism în parte. În cazurile grave, boala Crohn poate duce la ocluzie intestinală, dar și la cancer intestinal, motiv pentru care simptomele trebuie ținute sub control de medicul specialist.

Deși simptomatologia poate fi diferită de la un pacient la altul, există câteva semne care pot indica existența acestei boli.

1. Diaree

Diareea este o problemă cu care orice persoană s-a confruntat măcar o dată în viață. Dacă este absolut normal ca organismul să treacă și prin astfel de momente mai delicate, diareea poate fi un semn al bolii Crohn în momentul în care manifestările sunt severe și durează de la câteva zile, până la câteva săptămâni sau chiar luni.

2. Sângerări în momentul defecației

Boala Crohn poate cauza răni la nivelul tractului digestiv, lucru care duce la apariția sângerărilor serioase în momentul defecației. Acest simptom trebuie să îi trimită pe pacienți de urgență la medic pentru a investiga cauza exactă a acestei manifestări.

3. Dureri de stomac și crampe

Orice inflamație apărută la nivelul sistemului digestiv poate cauza dureri puternice de stomac și crampe abdominale. În cazul persoanelor diagnosticate cu boala Crohn, durerile sunt mult mai puternice și poate să apară inclusiv balonarea, potrivit self.com.

4. Febră

Febra este un simptom care poate să apară în cazul mai multor afecțiuni, dar poate anunța și existența bolii Crohn la nivelul organismului. Temperatura ridicată a corpului este un răspuns normal al sistemului imunitar, acesta încercând să se apere de amenințările apărute din cauza inflamației intestinale.

5. Oboseala

Diareea poate duce la deshidratare, iar dacă acest simptom este completat și de febră, nivelul de energie poate fi puternic afectat. Din acest motiv, stările de oboseală cronică își pot face simțită prezența, mai ales dacă pacientul nu reușește să doarmă un număr suficient de ore în timpul nopții.

6. Răni la nivelul cavității bucale

Cu toate că la prima vedere nu există o legătură evidentă între sistemul digestiv și cavitatea bucală, în realitate, aceasta există. Boala Crohn poate duce la apariția ulcerațiilor la nivelul cavității bucale.

7. Pierderea în greutate

Având în vedere toate celelalte simptome ale bolii Crohn, acestea pot determina pierderea poftei de mâncare, lucru asociat cu scăderea în greutate. Substanțele nutritive se absorb mai greu la nivelul organismului, ceea ce poate cauza modificări ale greutății.

8. Mâncărimi în zona ochilor, iritații, probleme ale articulațiilor

Mâncărimile în zona ochilor apar în cazul în care boala Crohn este într-un stadiu avansat. Complicațiile acestei boli pot duce la apariția conjunctivitei, dar pot cauza și mâncărimi ale pielii, iritații sau probleme la nivelul articulațiilor.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce beneficii are uleiul de pește în dezvoltarea copiilor?

De ce sunt atât de importante cele 8 ore de somn pe noapte? Uite ce se întâmplă în organism dacă dormi mai mult sau mai puțin

Testul care poate preveni nașterile premature. Femeile însărcinate pot afla cu exactitate data nașterii

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate