Ce se întâmplă atunci când luăm antibiotice fără să fie necesar?

Medicii și farmaciștii români sunt de multe ori puși în situația de a le explica pacienților că antibioticele nu pot fi prescrise pentru orice tip de afecțiune. De-a lungul timpului, românii au dezvoltat o preferință pentru aceste medicamente și nu de puține ori iau antibiotice fără ca acest lucru să fie necesar.

Dorința de a lua antibiotice chiar și la cel mai mic semn de boală face ca România să se afle în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare consum de antibiotice. Aceste medicamente puternice sunt de mare ajutor în tratarea unor boli grave, însă atunci când sunt administrate haotic, organismul poate avea puternic de suferit.

Ce se întâmplă atunci când luăm antibiotice fără să fie necesar?

Consumul de antibiotice este ridicat în România, iar acest lucru este unul îngrijorător. Specialiștii atrag atenția că atunci când sunt administrate greșit și pentru orice problemă de sănătate minoră, antibioticele pot favoriza apariția bacteriilor rezistente la tratament. Acest lucru face ca în momentul în care antibioticele chiar sunt esențiale pentru a lupta împotriva anumitor afecțiuni, acestea să nu își mai facă efectul din cauza faptului că organismul a dezvoltat o rezistență la aceste medicamente. Un raport din anul 2017 arătă că România este țara din UE care folosește cel mai mare procent de antibiotice fără prescripție medicală.

“Consumul ridicat de antibiotice a transformat România într-una din țările europene cu cele mai mari rate de rezistență a bacteriilor la tratament. Rezistența la antibiotice a fost catalogată în cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind cel mai mare și urgent factor de risc global care necesită atenție internațională și națională.  Românii consumă extrem de multe antibiotice care favorizează și agravează apariția bacteriilor rezistente la tratament. Consumul excesiv de antibiotice duce la creșterea numărului bacteriilor rezistente la tratament. România este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripție medicală”, se arată într-un comunicat de presă al Observatorului Român de Sănătate, citat de agerpres.ro

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Te deranjează lumina puternică? Uite de ce apare această problemă și cum o poți rezolva rapid

Cum îți dai seama că ai lipsă de fier? Uite care sunt motivele care duc la apariția acestei probleme de sănătate

De ce sunt atât de importante cele 8 ore de somn pe noapte? Uite ce se întâmplă în organism dacă dormi mai mult sau mai puțin

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate