Fereste-ti spatele de accidente
Uiti adesea sa iti pui centura de siguranta? Escaladezi muntele fara echipament ori te arunci in apa fara sa-i evaluezi adancimea? Invata sa pleci intr-o vacanta fara riscuri…
Apa si capcanele ei
O banala saritura in apa se poate sfarsi la spital si, uneori, cu deces sau dizabilitati permanente. Inainte de a te bucura de apa, asigura-te ca ai eliminat orice pericol:
– inotul in apa curgatoare este pe-riculos, fiindca pot exista curenti puternici, care pun probleme chiar si celor mai buni inotatori;
– desi nu pare, coborarea pe toboganul acvatic te poate expune unor riscuri. Inainte sa te lansezi, verifica foarte bine traseul si eventualele obstacole. Lanseaza-te adoptand o pozitie perfecta, cu bratele de-a lungul corpului;
– saritul in apa este extrem de periculos, fiindca nu poti sa apreciezi adancimea si eventualele obstacole (stanci), care te pot rani sau…
Inainte de a sari, verifica adancimea apei si cerceteaza zona.
Sporturile extreme
Lumea sporturilor extreme este o lume a senzatiilor tari, a emotiilor, a descarcarilor de adrenalina. Aceasta lume a curajului si rezistentei se poate transforma intr-o clipa intr-un infern al groazei si deznadejdii. O clipa de neatentie te poate condamna la o viata in scaunul cu rotile.
Pentru a practica cu bune rezultate si in deplina siguranta sporturi cu grad ridicat de risc, este necesara o instruire corecta si procurarea echipamentelor adecvate de protectie.
Din punct de vedere medical, sporturile extreme sunt interzise persoanelor care sufera de: cardiopatii, hipertensiune arteriala, afectiuni ale muschilor si articulatiilor, boli ale sistemului nervos (paralizii, pareze, epilepsii, psihoze), boli ale ochilor (miopie, miopie degenerativa, glaucom etc.).
De asemenea, sunt contraindicate femeilor gravide si persoanelor aflate sub influenta drogurilor si alcoolului. In orice situatie de urgenta, este foarte importanta cunoasterea procedurilor de acordare a primului ajutor.
Ce sa faci in caz de accidentare
Primul ajutor este un complex de metode si tehnici care se folosesc in cazul unui accident, pentru a mentine persoana in viata si a preveni inrautatirea starii sale.
5 pasi pentru acordarea primului ajutor in traumatismele vertebro-medulare
– Se elibereaza hainele din jurul accidentatului (i se desfac nasturii si gulerele, se trag fermoarele, i se scoate cravata).
– Se verifica respiratia celui in cauza.
– Daca nu respira, se parcurg urmatoarele etape: se elibereaza caile aeriene superioare si se trece la respiratia artificiala („gura la gura”).
– Se verifica bataile inimii (se palpeaza la nivelul gatului artera carotida pentru a simti pulsatiile).
– Se examineaza calota craniana, prin trecerea usoara a mainilor pe suprafata acesteia, pentru a cauta urme de sange, umflaturi (cucuie) sau neregularitati.
Atentie! Accidentatul nu trebuie miscat, iar daca este constient si cooperant, i se poate spune sa se miste cat mai putin posibil.
Pozitia accidentatului in timpul transportului este obligatoriu orizontala! Pe orizontala, coloana vertebrala e mentinuta dreapta, ca sa nu fie lezata maduva spinarii in timpul deplasarii. Fracturile coloanei vertebrale pot fi superioare (ale gatului) si inferioare (sub nivelul gatului).
Daca in urma consultului se banuies-te existenta unei fracturi de coloana cervicala, gatul va fi imobilizat cu un „guler” improvizat din doua suluri, pentru sustinere (important: sa nu incomodeze respiratia si sa nu comprime artera carotida).
Semnele unei fracturi de coloana
Fracturile coloanei vertebrale pot provoca leziuni grave ale maduvei spinarii, care au drept consecinta paralizia membrelor superioare sau inferioare (paraplegii), ori paralizia celor patru membre (tetraplegii).
Caracteristicile unei fracturi de coloana:
– contractia muschilor in zona fracturata, asociata sau nu cu deplasari evidente ale vertebrelor;
– lipsa de control sau amorteli in partea superioara a corpului evidentiaza o fractura a coloanei cervicale;
– aceleasi probleme in partea inferioara a corpului pot semnala exis-tenta unei fracturi a coloanei in zona lombara;
– in situatia in care exista suspiciuni de fractura a coloanei vertebrale, deplasarea accidentatului se va face numai daca este absolut necesar si numai pastrand rectitudinea (la orizontala) a coloanei vertebrale.
A cazut de pe cal si nu mai poate merge
Sectia de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” este singura din Romania dedicata exclusiv afectiunilor chirurgicale de coloana vertebrala, maduva si nervi periferici.
Pe un perete, in cabinetul asistentei-sef, un tablou cu flori pictate in culori calde, atrage atentia: „Am avut o pacienta pictorita, care a suferit un accident. A cazut de pe cal, iar acum isi poate folosi doar mainile. Noi i-am cumparat panzele si culorile, iar ea a dorit ca in fiecare salon sa existe un semn de multumire pentru tot ce am facut pentru ea? Noi nu ne-am facut decat datoria.”
Afectiuni care pot fi tratate:
– Traumatisme vertebro-medulare
– Afectiuni degenerative (hernia de disc si stenozele canalului vertebral la orice nivel etc.).
– Afectiuni tumorale ale coloanei si maduvei
– Afectiuni inflamatorii (osteomielite vertebrale)
– Fracturi
– Sindroamele de „in-carcerare” ale nervilor periferici
– Chirurgia durerilor si spasticitatii
– Malformatii vertebro-medulare si vasculare vertebro-medulare
Text: Luminita Panzariu