Fereste-ti spatele de accidente

Fereste-ti spatele de accidente

Uiti adesea sa iti pui centura de siguranta? Escaladezi muntele fara echipament ori te arunci in apa fara sa-i evaluezi adancimea? Invata sa pleci intr-o vacanta fara riscuri…

Apa si capcanele ei
O banala saritura in apa se poate sfarsi la spital si, uneori, cu deces sau dizabilitati permanente. Inainte de a te bucura de apa, asigura-te ca ai eliminat orice pericol:

– inotul in apa curgatoare este pe-riculos, fiindca pot exista curenti puternici, care pun probleme chiar si celor mai buni inotatori;

– desi nu pare, coborarea pe toboganul acvatic te poate expune unor riscuri. Inainte sa te lansezi, verifica foarte bine traseul si eventualele obstacole. Lanseaza-te adoptand o pozitie perfecta, cu bratele de-a lungul corpului;

– saritul in apa este extrem de periculos, fiindca nu poti sa apreciezi adancimea si eventualele obstacole (stanci), care te pot rani sau…
Inainte de a sari, verifica adancimea apei si cerceteaza zona.

Sporturile extreme
Lumea sporturilor extreme este o lume a senzatiilor tari, a emotiilor, a descarcarilor de adrenalina. Aceasta lume a curajului si rezistentei se poate transforma intr-o clipa intr-un infern al groazei si deznadejdii. O clipa de neatentie te poate condamna la o viata in scaunul cu rotile.

Pentru a practica cu bune rezultate si in deplina siguranta sporturi cu grad ridicat de risc, este necesara o instruire corecta si procurarea echipamentelor adecvate de protectie.

Din punct de vedere medical, sporturile extreme sunt interzise persoanelor care sufera de: cardiopatii, hipertensiune arteriala, afectiuni ale muschilor si articulatiilor, boli ale sistemului nervos (paralizii, pareze, epilepsii, psihoze), boli ale ochilor (miopie, miopie degenerativa, glaucom etc.).

De asemenea, sunt contraindicate femeilor gravide si persoanelor aflate sub influenta drogurilor si alcoolului. In orice situatie de urgenta, este foarte importanta cunoasterea procedurilor de acordare a primului ajutor.

Ce sa faci in caz de accidentare
Primul ajutor este un complex de metode si tehnici care se folosesc in cazul unui accident, pentru a mentine persoana in viata si a preveni inrautatirea starii sale.

5 pasi pentru acordarea primului ajutor in traumatismele vertebro-medulare
– Se elibereaza hainele din jurul accidentatului (i se desfac nasturii si gulerele, se trag fermoarele, i se scoate cravata).
– Se verifica respiratia celui in cauza.
– Daca nu respira, se parcurg urmatoarele etape: se elibereaza caile aeriene superioare si se trece la respiratia artificiala ("gura la gura").

– Se verifica bataile inimii (se palpeaza la nivelul gatului artera carotida pentru a simti pulsatiile).
– Se examineaza calota craniana, prin trecerea usoara a mainilor pe suprafata acesteia, pentru a cauta urme de sange, umflaturi (cucuie) sau neregularitati.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate