EXCLUSIV AVANTAJE Dana Dorian: “Este minunat să știi unde ți-e locul, unde te potrivești perfect”

dana dorian

Pare dură și exigentă, stâncă și oțel în același timp… dar Profesoara de Voci, cum este numită (fără să știe) Dana Dorian, ascunde în ea o artistă sensibilă, un om asumat dar curios și gata să le încerce pe toate ale vieții…

Ce fel de profesor ești?

Sunt „rea'. Așa sunt percepută la prima întâlnire. Le spun cursanților lucruri pe care nu vor să le audă. Prezint adevărul frust care, pentru cei veniți să piardă timp, sună întotdeauna descurajator… ceea ce mie îmi convine. Că dacă ai venit în Companie doar ca să te învăț două trucuri în cinci minute, cât să păcălești publicul sau să te învăț cum să fii vedetă, atunci n-ai nimerit unde ți se potrivește.

La Companie se muncește pe brânci, pentru că dacă nu deprinzi din capul locului disciplina studiului, nu vei căpăta disciplina meseriei.

Ce greșeli fac artiștii?

Sunt naivi, de la ideea că talentul e suficient, până la semnarea fără o citire temeinică a unui contract de producție/
management.

Dana Dorian, te naști cu voce de cântat sau te naști cu voce și o șlefuiești prin muncă?

Un talent fără un program drastic de muncă este doar un talent nespeculat, neonorat. Un tânăr cu înclinație spre medicină nu va ajunge în veci doctor fără studii de specialitate. Muzica se poate face oricum, cu sau fără studii de specialitate, însă fără muncă deloc, nu!

Ce le spui la prima lecție cursanților de la școala ta?

Că au intrat pe baza talentului și vor ieși pe baza abandonului de sine. Că vor descoperi senzații magice cântând și că se vor frustra când nu le va ieși, ambele fiind normale. Și că muzica, la fel ca orice domeniu în care vor să obțină
performanță, se bazează pe o muncă de chinez bătrân, dar întotdeauna cu zâmbetul pe buze.

Că publicul nu trebuie niciodată subestimat și că nicio ocazie de a urca pe scenă nu este neimportantă sau mai puțin
importantă ca altele! Că în ziua în care au decis să se oprească din a munci la șlefuirea de sine, aceea este ziua în care au decis că suficiența e bună.

Și să nu le fie teamă de nimic, nici de eșec, nici de greșeli, nici de severitatea cu sine, căci alternativa e să nu le sesizezi, să nu-ți pese, să nu înveți nimic. Și că dacă simt că le picură muzică prin vene, atunci ar fi minunat să onoreze cu tot ce pot harul dat de Dumnezeu.

Dacă nu ai voce dar ai ambiție nemărginită este echivalentul unei voci bune fără chemare și determinare?

Nu, căci fără talent nativ, oricât de mult ai studia, se va simți întotdeauna că lipsește ceva. Lipsa harului se poate compensa prin muncă, însă mai mult de un anumit nivel nu poți trece. Poți fi un tehnician perfect, dar să nu „ajungi' la public.

Vocea noastră are un potențial legat de vârstă? După 40 de ani e mai greu să ne apucăm de cântat?

Ca hobby, poți să te apuci de orice dorești, la orice vârstă. Trupul și mintea să te țină! Ca performanță… e mai greuț, dar nu imposibil.

Ești o femeie frumoasă, cu ochi superbi. Regreți că nu te-ai arătat oamenilor ca un artist complet, o actriță talentată, cu resurse nebănuite, și ai preferat să fii șlefuitoarea din umbră?

Mulțumesc. Uite, eu am fost o răsfățată: am făcut ce mi-a plăcut cât mi-a plăcut. Am vrut să știu cât mai multe, să cunosc lucruri, meserii, să mă bucur de noțiuni noi. Pian, canto, presă, actorie, psihologie, mai nou pictură… am făcut ce mi-a trezit curiozitatea și am învățat lucruri pentru sufletul meu.

Bine, pictura e ceva de speriat, pictez foarte prost, nu am nici pic de talent. Am încercat să scriu poezie, dar mai mult de texte de muzică nu am reușit. Nu tot ce am făcut în viață mi-a ieșit performant. Dar am încercat. Uite, tot pentru sufletul meu, mi-aș dori să învăț să cânt la violoncel.

Sper să îmi ajungă timpul. Însă muzica pentru mine este un univers tabu. Așadar, să fiu în lumina reflectoarelor a fost interesant, dar nu mai fascinant ca muzica în sine. Este minunat să știi unde ți-e locul, unde te potrivești perfect, unde fiecare zi este o bucurie a descoperirilor fără obligațiile faimei.

Citeste si

EXCLUSIV AVANTAJE Ovidiu Bojor: „Iubirea este cel mai bun medicament, până și plantele cunosc acest sentiment'

EXCLUSIV AVANTAJE: Povestea trupei AMADEUS, muzicienele…. altfel

EXCLUSIV AVANTAJE Andra Covaleov: „Viața unui artist este grea dacă baza este construită pe nisip'

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje