EXCLUSIV AVANTAJE Ovidiu Bojor: „Iubirea este cel mai bun medicament, până și plantele cunosc acest sentiment”

Putem duce o viață sănătoasă, lungă și lipsită de probleme? Răspunsul este… DA! Confirmarea vine de la academicianul și fitoterapeutul român Ovidiu Bojor, care anul acesta împlinește 95 de ani și este sănătos tun. Potrivit doctorului în farmacie, secretul longevității constă într-o gândire pozitivă, cumpătare și calitate când vine vorba de hrană și – nu în ultimul rând – într-o relație apropiată de natură și iubire față de Creator.

Sunteți un om remarcabil, profund și spiritual. La ce vârstă ați descoperit că sunteți pasionat de natură? Cum a început totul?

Pasiunea pentru natură am descoperit-o la vârsta de 7-8 ani. Tatăl meu, profesor de științe ale naturii, geografie și geologie, mă lua vara cu el în excursiile sale din Munții Gurghiului, Călimani și Harghita. Încă de mic am obsevat că nu iubeam doar plantele. Camera mea de la Târgu – Mureș era un adevărat laborator cu terarii și acvarii, cu diferite specii de reptile, tritoni, salamandre, șopârle etc.

O altă pasiune era ora de chimie. La doar 7 ani știam să prepar clor și să descompun prin hidroliză în oxigen și hidrogen. O altă secție era dedicată fizicii și în special electronicii. Din păcate, în urma diabolicului dictat de la Viena din 1940, copilăria mea s-a terminat la vârsta de 15 ani, când a trebuit să iau drumul pribegiei și să mă refugiez din Ardealul de Nord.

Se spune că plantele pot avea o relație de comunicare cu noi, ne simt și ne pot oferi ajutorul lor. Cum este posibil?

Da, plantele pot comunica, într-adevăr, cu noi! Sunt extraordinare și interesante studiile prof. Ian T. Baldwin, biolog și director la departamentul de ecologie moleculară de la Institutul Max Plank, care a realizat mai multe experimente în sud-vestul statului Utah din SUA pentru a observa comportamentul plantelor și cum răspund acestea la semnalele din mediul înconjurător.

Baldwin și echipa sa au folosit senzori chimici pentru a investiga cum răspund plantele la semnalele mediului și au descoperit că acestea plâng și transmit strigăte de ajutor, de avertizare, sub forma unor mirosuri pe care nasul uman nu le poate percepe. Baldwin și colaboratorul său, profesorul biolog Schultz, au crezut încă din 1883 că se emit semnale din partea copacilor sănătoși pentru a se pregăti împotriva dăunătorilor în timp util.

De asemenea, s-a mai observat că plantele sălbatice emit semnale de apărare de zece ori mai puternice decât cele de cultură. Desigur, studiile în acest domeniu continuă.

Este adevărat că starea noastră de spirit influențează sănătatea plantelor? Care este explicația?

Da, starea noastră de spirit poate influența timpul de înflorire al plantelor de apartament! Dacă transmitem mental iubirea noastră față de o plantă, ea va percepe acest lucru. Consider că explicația ar fi legătura invizibilă în tot ceea ce înseamnă viață, rezultat al creației unice. Toate plantele fac parte dintr-un complex energetic care influențează pozitiv starea noastră sufletească.

Am atins un subiect interesant: starea sufletească. De ce susțineți că sentimentele negative au efect asupra longevității noastre?

Majoritatea dintre noi suntem mai mult sentimentali decât raționali. Orice gândire pozitivă contribuie la reechilibrarea energetică interioară, mentală și spirituală a individului. Această reechilibrare creează armonie. Imediat ce apare un gând negativ, aruncați-l la pubelă, nu-l țineți niciun minut, nicio secundă, pentru că vă otrăvește.

ovidiu bojor

Spre exemplu, invidia roade sufletul omului precum rugina care atacă fierul. Să nu mai vorbesc de îndepărtarea de natură și de legile ei. De asemenea, un alt factor care dăunează sănătății este fuga după bogățiile materiale cu orice preț și prin orice mijloace. Acest lucru otrăvește sufletul și trupul. Dacă sufletul este bolnav, corpul nu poate fi sănătos!

Care sunt ingredientele și regulile de aur pentru o viață sănătoasă și lungă? Cum putem reuși să rămânem în formă un timp cât mai îndelungat?

Așezați pe primul plan iubirea cu I mare, care se referă la Creator și Creație. Fiind rezultatul creației după chipul și asemănarea Lui, trebuie să ne iubim Părintele Creator. Tot ce înseamnă viață pe Pământ, începând de la prima celulă din Oceanul Planetar până la furnică, albină, girafă și Homo Sapiens, pe toate trebuie să le respectăm și să le iubim.

Desigur și alimentația corpului fizic reprezintă un ingredient pentru longevitate. Noi nu suntem ierbivori, rumegători, dar nici total carnivori. Cea mai potrivită cale este cea ovo-lacto-vegetariană combinată însă și cu proteinele din carnea roșie, deoarece aceasta conține proteine formate din aminoacizi.

Deci în prima fază a vieții, între 2 și 18 ani, se recomandă o alimentație completă cu alimente provenind din regnul animal, bineînțeles combinată cu fructe, legume și enzime. Pe măsură ce înaintăm în vârstă consumul de proteine animale se va reduce la 20% din alimente.

În ceea ce privește grăsimile, ele trebuie folosite în funcție de zona geografică în care trăim. De exemplu, un eschimos care trăiește toată viața la -60 grade C va trebui să consume zilnic cel puțin 500 g de grăsimi animale în timp ce un african sau un mediteranean este suficient să consume zilnic 50-100 g grăsimi vegetale.

Feriți-vă de anumite practici religioase care interzic după alăptare un tip de alimente provenite de la animale, adepții lor hrănindu-și copiii cu lobodă, ștevie și alte zarzavaturi. Un mare pericol, deoarece aceștia pot rămâne întârziați mintal, autiști sau slab dezvoltați fizic.

La fel de dăunătoare sunt și dietele curente la modă în alimentație precum cele vegane sau raw vegane. Lucrul cel mai important în alimentație este calitatea și proveniența produselor. Iar cheia în alimentație este cumpătarea. Din toate câte puțin.

Pentru faptul că mâncarea este o energie și are o vibrație specifică, ea trebuie tratată cu respect. Ce conduită ar trebui să avem în timpul mesei și de ce este important ca atunci când mâncăm să fim detașați de probleme?

Un vechi obicei din copilărie era ca atunci când ne așezam la masă, tatăl să rostească o rugăciune. Acest obicei ar trebui reintrodus și în prezent. Dacă nu suntem credincioși, atunci măcar să avem un moment de liniște înainte de a mânca.

De asemenea, în timpul mesei se vor evita discuțiile inutile, iar atenția trebuie să fie asupra mâncării și ambianței. Închideți telefoanele și televizoarele. O muzică ușoară, liniștitoare (nu bubuiturile tobelor din restaurantele românești), creează un mediu favorabil unei bune digestii și asimilări.

Evitați apa sau orice lichid înainte de masă, pentru că diluează sucurile gastrice. De asemenea, temperatura alimentelor este și ea foarte importantă: maximum 40 de grade C. Evitați alimentele și băuturile prea reci, ideale sunt pe la 7-8 grade C. Mâncarea fierbinte sau rece transmite un impuls negativ ficatului.

Este adevărat că atunci când preparăm hrana trebuie să avem o stare pozitivă și să nu fim nervoși și supărați pentru că altfel riscăm să „intoxicăm' mâncarea transmițând aceste stări?

Da, fizica cuantică a dovedit acest lucru, că toate sentimentele se transformă în material. De asemenea, dacă aceeași
hrană de calitate este mâncată cu nervi sau supărare, ne dăunează sănătății.

ovidiu bojor

Ne putem trata cu ajutorul alimentației fără să mai apelăm la medicamente? Este un mit sau un adevăr?

În mare parte vechii greci aveau dreptate când spuneau că alimentele trebuie să vă fie medicament, iar medicamentul să vă fie aliment. Este ideal, dar nu putem generaliza și astăzi această axiomă. Fiecare avem câte o
bubă, mai mare sau mai mică, de care trebuie să ținem seama.

Ce le recomandați bolnavilor de cancer? De asemenea, de ce susțineți că planta Astragalus membranaceus poate trata această afecțiune gravă?

Depinde de tipul și localizarea cancerului. În general, se recomandă un regim alimentar mai sărac în proteine. Preparatele pe bază de Astragalus membranaceus reduc efectele nocive secundare ale chimioterapiei.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai importante lucruri în viață?

Cel mai important lucru în viață este dăruirea. Dumnezeu dăruiește celui care dăruiește. Dumnezeu se dăruiește celui care I se dăruiește. De asemenea, să ne gândim de unde venim, ce trebuie să facem și unde vom pleca. În primul
rând, trebuie să fim conștienți că venim de undeva din minus infinit.

Ne este dat un stagiu de existență materială pe Pământ, mai scurt sau mai lung și încet-încet ne îndreptăm spre plus infinit. Asta înseamnă că după toate misiunile noastre pe care le-am îndeplinit pe Pământ începem să intrăm în adevărata viață, veșnicia. Nu există un sfârșit.

Pentru că mi-ați ridicat mingea la fileu, credeți în reîncarnare?

Da, dar într-un alt sens cred în reîncarnare. Nu cred că ne încarnăm și în animale, omul rămâne tot om pe tot parcusul vieților. Mai interesantă este teroria budistă a reîncarnării care spune că sunt șapte vieți pe care le parcurgi, iar ultima îți dă șansa să devii spirit sau non existență. Aici concepția de iad nu există. Acest lucru a fost preluat și de Papa Francisc care a spus că nu există iad.

M-a impresionat tare mult un răspuns pe care l-ați mai confirmat și în trecut. Sună cam așa: ‘cel mai bun medicament este iubirea. De ce susțineți asta?

Pentru că iubirea, în adevăratul sens al cuvântului, este cel mai bun medicament. Până și plantele cunosc acest sentiment!

Citeste si

EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu, medicul care salvează femeile de la moarte

EXCLUSIV AVANTAJE De ce fac tinerii infarct? Prof. dr. Mircea Cinteză, medic primar cardiolog: Deşi mulți tineri par a fi perfect sănătoși, ei au un profil diferit al factorilor de risc'

EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Rubin Munteanu: Oamenii nu se îngrașă doar pentru că mănâncă o cantitate uriașă de mâncare la o masă, ci pentru că mănâncă puțin și des. Însumat, e la fel de periculos'

Autor: Ruxandra Hăbeanu

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje