E cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox! Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Antim Ivireanul

E cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox! Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Antim Ivireanul

Pe data de 27 septembrie este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. Îl pomenim pe Sfântul Antim Ivireanul, care a avut o importanță deosebită pentru istoria românească. 

Cine a fost Sfântul Antim Ivireanul?

Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650 și provine dintr-un neam georgian (ivirean) sau caucazian. După ce a ieșit din robia turcă, Antim Ivireanul a învăţat caligrafie, pictură, sculptură şi limbile greacă, arabă, turcă.

Sfântul Antim Ivireanul a fost adus în Ţară Românească în jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brâncoveanu, conform crestinortodox.ro. Mai târziu, el a ajuns conducătorul tipografiei de la Bucureşti în anul 1691. În 1696 a fost numit egumen al Mănăstirii Snagov, iar aici a întemeiat o nouă tipografie. Ulterior, în anul 1705, este ales episcop al Râmnicului, iar în 1708 devine mitropolit al Ţării Româneşti.

Antim Ivireanul a tipărit 30 de cărţi în limba greacă, 22 în română, una în slavonă, 6 slavo-române, 2 greco – arabe, una greco-română şi una greco-slavo-română, în total 63 de cărţi. Toate operele sale au fost tipărite la Bucureşti, Snagov, Râmnic şi Târgovişte. Didahiile (28 de predici rostite în cursul ahipastoririi sale la diferite sărbători) l-au făcut să fie considerat cărturarul care a vorbit cea mai frumoasă limba română dintre toți cărturarii epocii sale.

După ce a fost acuzat că ar fi avut legături cu austriecii şi că ar fi uneltit împotriva lui Nicolae Mavrocordat şi a turcilor, Sfântul Antim Ivireanul a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit şi a fost condamnat la exil în Muntele Sinai. A avut un sfârșit tragic. Turcii care îl duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul lui a fost aruncat în râul Tungia, un afluent al Măritei, lângă Adrianopol.

În şedinţele Sfântului Sinod din 23 – 25 mai 1916 a fost făcută propunerea canonizării mitropolitului Antim Ivireanul. Sentinţa de caterisire a fost ridicată în vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, pe 8 martie 1966. Antim Ivireanul a fost trecut în rândul sfinților abia pe data de 21 iunie 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Rugăciune către Maică Domnului a Sfântului Antim Ivireanul

„Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului şi a pământului, cinstea şi slavă creştinilor, ceea ce eşti mai înalta decât cerurile şi mai curată decât soarele, Fecioara prealaudata, nădejdea celor păcătoşi şi liniştea celor loviţi de valurile vieţii, caută asupra poporului tău, vezi moştenirea ta, nu ne lasă pe noi, păcătoşii, ci ne păzeşte şi ne scapă de viclesugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile şi răutăţile.

Da-ne mâna de ajutor, Fecioara, că pierim. Îndură-te de noi, că pe ţine te avem ajutătoare şi la ţine nădăjduim să-L îmblânzeşti pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice şi nebiruite, că să-Şi întoarcă spre noi milă Să cea bogată. Şi pe toţi să ne învrednicească a ne păstra viaţă cinstită şi fără de prihană, pentru că noi cu o gură şi cu o inima pe El pururea să-L mărim, iar ţie să-ţi zicem: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu ţine! Amin.'

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Astăzi Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt! Ce nu au voie să facă femeile

E sărbătoare mare pe 26 septembrie! Îl pomenim pe Sfântul Domnitor Neagoe Basarab

A avut Iisus Hristos frați și surori? Subiectul care a creat o serie de controverse

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate