E sărbătoare mare pe 26 septembrie! Îl pomenim pe Sfântul Domnitor Neagoe Basarab

Pe data de 26 septembrie pomenim un mare sfânt și puțini credincioși știu că este o sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. Este vorba despre Sfântul Neagoe Basarab, care are o mare însemnătate pentru poporul român. 

Acest sfânt a fost canonizat în anul 2008, iar decizia a fost luată într-o ședință de lucru a Sfântului Sfântului Sinod din 8-9 iulie, alături de cea a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina şi a Sfântului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la Bucureşti, de praznicul Sfântului Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe 26 octombrie.

Cine a fost Sfântul Domnitor Neagoe Basarab?

De-a lungul timpului, Sfântul Neagoe Basarab a făcut donaţii mănăstirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Ţara Românească. A fost ctitor al multor biserici din ţară şi autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii româneşti, „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie', lucrare cu un conţinut moral-creştin.  A fost canonizat la 9 iulie 2008, el fiind sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română la 26 septembrie „Prin Curtea de Argeş şi prin Învăţăturile către fiul său Teodosie, Neagoe, voievod Basarab, şi-a câştigat un loc veşnic viu în istoria, cultura, civilizaţia şi conştiinţa românilor' (Antonie Plămădeală).

Domnia sa a fost una destul de fructuoasă, „au domnit cu bună pace, până au murit în domnie' (Istoria Ţării Româneşti), preocupările sale diverse au vizat, în special, dezvoltarea economică prin măsuri luate în domeniul comerţului, reorganizarea armatei şi, mai ales, sprijinirea culturii. Acestea au dus la o substanţială creştere demografică, a veniturilor şi la o sensibilă ridicare a nivelului de trai.

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a fost domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521. După ce și-a pierdut viața, el a fost înmormântat în gropnita domnească de la Curtea de Argeş, ctitoria sa. Pe piatră de mormânt au fost scrise următoarele cuvinte:

„A răposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod şi Domn a toată Ţară Românească şi a părţilor dunărene, în luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani şi jumătate. Şi rog pe cei ce Dumnezeu îi va îngădui să vie după noi, să păzească adăpostul acesta mic şi lăcaşul oaselor mele, că să fie nestricat'.

Conicarul Gavriil Protul, patriarhul Constantinopolului a avut numai cuvinte de laudă la adresa Sfântului Neagoe Basarab.

„Ce vom spune despre lucrurile şi mănăstirile pe care le-au miluit?… Şi în toate laturile de la Răsărit până la Apus şi de la Amiază-zi până la Amiază-noapte, toate sfintele biserici le hrănea şi cu multă milă pretutindeni da. Şi nu numai creştinilor fu bun, ci şi păgânilor, şi fu tuturor tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc, care străluceşte soarele Sau şi ploaia şi peste cei buni, şi peste cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie. Iar fericitul Nifon îl întărea în învăţăturile sale', a scris Gavriil Protul în lucrarea „Viaţă Sfântului Nifon', potrivit crestinortodox.ro.

Troparul Sfântului Neagoe Basarab

Domnitor preaînţelept între căpeteniile neamului românesc, ctitor de locaşuri sfinte, prieten al Sfinţilor Părinţi, învăţător luminat de Duhul Sfânt şi mare iubitor de pace, Sfinte Neagoe Voievod, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot în această zi, este pomenit și Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Acesta a fost unul dintre cei doisprezece Sfinţi Apostoli chemaţi mai întâi de Iisus Hristos. Sfântul Ioan, Evanghelistul si Teologul, este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole şi Apocalipsa.

Foto: crestinortodox.ro, shutterstock.com

Citește și:

A avut Iisus Hristos frați și surori? Subiectul care a creat o serie de controverse

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate