A avut Iisus Hristos frați și surori? Subiectul care a creat o serie de controverse

A avut Iisus Hristos frați și surori

Dacă astăzi folosim cuvintele “frate” sau “soră” pentru a vorbi despre rudele de sânge, în trecut, acești termeni erau folosiți și în alte circumstanțe, lucru care a dus la apariția mai multor controverse.

În scrierile biblice, mai exact în mai multe versete ale lui Matei, Marcu sau Luca, se pomenește despre existența fraților și surorilor lui Iisus Hristos.

A avut Iisus Hristos frați și surori?

Plecând de la ipoteza că Iisus Hristos ar fi avut frați și surori, Helvidius, un creștin din Roma, afirma în anul 380 că Fecioara Maria și Iosif ar fi avut mai mulți copii, nu doar pe Iisus Hristos. Această teorie a fost contestată de Fericitul Ieronim, care a explicat că termenii “frate” sau “soră” nu au fost folosiți cu sensul lor propriu, ci aveau semnificația de văr sau verișoară. Practic, cei despre care se credea că ar fi fost frații și surorile lui Iisus Hristos erau, de fapt, copiii Mariei lui Cleopa, sora Fecioarei Maria, potrivit doxologia.ro.

Astfel, explicațiile din acea perioadă făceau referire și la semnificația acestor cuvinte. În limba ebraică, cuvântul frate era folosit atât cu sensul de rudă de sânge, cât și cu înțelesul metaforic. În plus, acest termen nu făcea neapărat trimitere la copiii născuți din aceiași părinți, ci și la rude cum ar fi nepoți, veri, unchi sau mătuși.

În timp ce unii teologi afirmă că Iisus Hristos ar fi avut frați și surori, care fie au fost dintr-o altă căsătorie a lui Iosif, fie concepuți după nașterea Mântuitorului, alte fețe bisericești consideră că Fecioara Maria a avut un singur fiu, pe Iisus Hristos, care a luat naștere în urma unui miracol Dumnezeiesc. În plus, cum în Biblie nu se vorbește despre alți copii ai Fecioarei Maria, se consideră că Iisus Hristos nu ar fi avut frați și surori de sânge, potrivit crestinortodox.ro. Cum părerile sunt împărțite, iar textul biblic poate fi ușor interpretat, aceasta este o dilemă, care a creat o serie de controverse și pentru care nu s-a găsit un răspuns clar.

Foto: pixabay.com

Citește și:

Pe 22 septembrie rostește Acastistul Sfântului Teodosie de la Brazi dacă vrei să ai noroc în toate

Rugăciunea Sfintei Cruci te ajută să treci mai ușor peste probleme. Rostește aceste cuvinte astăzi

Rugăciune către Sfânta Ana, ocrotitoarea familiei

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate