De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Obiceiul vechi pe care credincioșii îl respectă în fiecare an

Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Postul Paștelui, aceasta amintind de suferințele îndurate de Iisus Hristos după ce a fost răstignit pe cruce. Această zi mai este cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă și în semn de respect pentru umilițele îndurate de Mântuitor, o mulțime de persoane aleg să țină post negru în această zi. 

Vinerea Mare este o zi tristă și asta pentru că în credința creștină, aceasta este cea în care Iisus Hristos a murit. De această zi se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri, iar cel mai important este obiceiul de a trece pe sub masă.

De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare?

În Vinerea Mare, în toate bisericile se respectă obiceiul de a trece pe sub masă. Preoții pun în mijlocul bisericii o masă, peste care este așezat Sfântul Epitaf. Acesta este confecționat din pânză de in, mătase sau catifea și pe el se află imprimată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului, potrivit crestinortodox.ro. În Vinerea Mare, preoții țin o slujbă specială în care se săvârșește “Vecernia scoaterii Sfantului Epitaf”. În timpul acesteia, Sfântul Epitaf este așezat peste o masă mai înaltă, alături de crucea Mântuitorului.

Acest gest simbolizează intrarea în mormânt împreună cu Iisus Hristos, urmată de învierea alături de EL. Astfel, așa cum Iisus Hristos a trebuit să moară și să se pogoare în iad pentru a-i învia pe toți Drepții, așa și credincioșii trebuie să facă acest lucru, dar într-un mod simbolic, trecând pe sub Sfântul Epitaf. Atunci când merg să treacă pe sub masă, credincioșii obișnuiesc să ducă la biserică flori, pe care le așează peste Sfântul Epitaf. Trecerea pe sub masă se face de trei ori, de fiecare dată ținând în mână o lumânare aprinsă.

Foto:shutterstock.com

Citește și:

Motivul uimitor pentru care este bine să aprinzi lumânarea de botez în Săptămâna Luminată

Cum se ține postul negru? Învățăturile Părintelui Argatu pe care orice credincios trebuie să le știe

Care este adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim? Un preot a dezvăluit ce se întâmplă în Sâmbăta Mare

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate