Multi români nu știu că suferă de afecțiuni tiroidiene, iată simptomele:

afectiuni tiroidiene

Ca multe alte afecțiuni, și cele tiroidiene sunt încă subdiagnosticate în România. Asta înseamnă că există mai mulți bolnavi decât indică statisticile. Acest lucru înseamnă că multi români nu știu că suferă de afecțiuni tiroidiene.

De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Administrația Prezidențială, Societatea Română de Endocrinologie și  Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie au lansat a treia ediție a campaniei naționale de popularizare a manifestării bolilor tiroidiene. Prin aceasta, cei implicați și-au propus să mărească gradul de conștientizare și de diagnostic, accentuând importanța tratamentelor pentru controlul simptomelor tiroiditelor autoimune.

Fețele ascunse ale disfuncțiilor tiroidiene

Hormonii tiroidieni influențează buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când apar disfuncții tiroidiene pot apărea simptome dintre cele mai diverse, de la transpirație excesivă, senzații de sugrumare, până la probleme articulare ori musculare. Oricât de ascunse ar fi fațetele disfuncțiilor tiroidiene, este important ca pacienții să le recunoască și să meargă la medic pentru un diagnostic corect. Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor tiroidiene sunt:

  • Fluctuațiile greutății, constipația (în lipsa schimbării dietei alimentare);
  • Oboseala cronică  (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • Ciclul menstrual neregulat și scăderea libidoului;
  • Ritmul cardiac crescut, asociat cu stările de nervozitate și/sau iritabilitate;
  • Stările de anxietate sau depresie (în lipsa unor cauze externe);
  • Senzație de sugrumare, asociată cu apariția dificultăților la înghițire.

Foto: Shutterstock

Citește și:

5 alimente care te pot împiedica să scapi de grăsimea abdominală

Cum îți dai seama dacă roșiile pe care le consumi au fost tratate cu chimicale? Detaliul care te ajută să faci diferența!

Nu mai e un secret: ardeiul iute conține un component important în lupta cu kilogramele în plus. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate