Cum ar trebui să consumi guma de mestecat pentru a nu avea probleme de sănătate?

Din plictiseală, pentru că își doresc o respirație proaspătă, dinți mai albi sau pentru că au acest obicei încă din copilărie, foarte multe persoane consumă zilnic gumă de mestecat. De-a lungul timpului au apărut o mulțime de studii legate de beneficiile acesteia, dar și de problemele pe care le poate cauza atunci când este consumată în exces.

Deși există o mulțime de mituri legate de consumul de gumă de mestecat, medicii stomatologi atrag atenția că multe dintre ele nu au legătură cu realitatea. Astfel, respectând anumite reguli, guma de mestecat poate fi consumată fără să favorizeze apariția problemelor de sănătate.

Cum ar trebui să consumi guma de mestecat pentru a nu avea probleme de sănătate?

Guma de mestecat nu reprezintă un inamic al sănătății atât timp cât este consumată în mod responsabil. Medicul stomatolog Adrian Mina a precizat care sunt pașii ce trebuie respectați pentru ca guma de mestecat să nu se transforme într-un inamic al organismului.

1. Trebuie consumată doar după masă

Medicul stomatolog Adrian Mina spune că este foarte important ca guma de mestecat să fie consumată doar după masă și pentru o perioadă de timp care să nu depășească 30 de minute. Imediat după masă, guma de mestecat neutralizează ph-ul acid din gură, curăță dinții și elimină resturile de mâncare.

2. Guma de mestecat NU protejează dinții de carii

Chiar dacă multe persoane cred acest lucru, medicii stomatologi atrag tot timpul atenția că guma de mestecat nu protejează dinții de carii și că acesta este doar un mit.

“Este aproape adevărat, dar nu guma este cea care previne apariția lor, ci saliva produsă de mestecatul gumei. În momentul în care mestecăm gumă, creierul nostru primește semnalul că începe procesul de digestie, iar acesta produce saliva de calitate care ne ajută să digerăm mâncarea mult mai repede și tot aceasta și spală dinții de resturile de mâncare”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

3. Guma de mestecat duce la apariția gastritei și a ulcerului

Guma de mestecat poate duce la apariția gastritei și a ulcerului atunci când este consumată în alte momente ale zilei și nu imediat după masă. Acest lucru se întâmplă pentru că în momentul în care este mestecată, guma crește aciditatea în gură și transmite corpului mesajul că trebuie să producă suc gastric pentru a începe procesul de digestie. Sucul gastric va favoriza dezvoltarea gastritelor și dacă nu sunt tratate la timp, acestea se pot transforma în ulcer.

4. Guma de mestecat trebuie să fie fără zahăr

Guma de mestecat care conține zahăr poate afecta dinții în timp. În plus, dacă conține coloranți guma poate păta dinții.

5. Guma de mestecat nu albește dinții

Cu toate că o mulțime de persoane cred acest lucru, medicii afirmă că nu există gumă de mestecat care să albească dinții.

“Albirea dentară se realizează doar în cabinet sau acasă folosind kit-urile recomandate de medicul stomatolog. Substanțele care sunt conținute de aceste geluri care albesc dinții sunt foarte puternice și, dacă nu sunt aplicate corespunzător, pot duce la arsuri gingivale. Nicio gumă omologată de instituțiile internaționale stomatologice nu conține substanțe care să albească dinții pentru că ar afecta întreg organismul. Ca să nu mai spunem că, în cazul celor care mestecă gumă de dimineața până seara, observăm deformări ale maxilarului și ale danturii. De multe ori, nici lucrările noastre realizate în cabinet nu rezistă dacă sunt supuse constant în fața acestui stres inutil.” este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.

6.  Înlocuiește guma de mestecat cu drajeuri mentolate

Deși nu o interzic, medicii stomatologi îi sfătuiesc în permanență pe pacienți să înlocuiască guma de mestecat cu drajeurile mentolate. Acestea nu atacă dinții și împrospătează respirația.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Care sunt riscurile la care sunt expuse persoanele care sforăie? Această tulburare poate dubla riscul de a dezvolta o afecțiune gravă

Câte E-uri conține halvaua, cel mai consumat aliment în perioada postului

Cum să respiri corect. Arta de a respira îți poate schimba viața

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate