Cât de periculoasă este gripa și cum poate fi prevenită

cât de periculoasă este gripa

Gripa este o infecție respiratorie acută, contagioasă, cauzată de virusuri gripale care circulă în întreaga lume și care pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândește ușor prin aer (prin tuse și strănut) sau prin mâini ori suprafețe contaminate cu virusuri gripale. 

Din nefericire, mulți dintre noi o consideră o simplă răceală și nu cer asistență de specialitate, tratându-se superficial, după ureche. Adesea, în astfel de cazuri, complicațiile sunt dintre cele mai grave.

Citește și Cum faci diferența între gripă și o simplă răceală?

Cât de periculoasă este gripa

Gripa apare în timpul epidemiilor anuale din sezonul rece. Infecții sporadice pot apărea și în afara sezonului gripal, deși incidența îmbolnăvirilor este foarte scăzută în lunile de vară.

În fiecare an, între 5% și 10% dintre adulți și între 20% și 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între trei și cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și circa 290.000 până la 650.000 de decese.

Numai în Europa, gripa sezonieră produce între 4 și 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an, iar 15.000 – 70.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei.

Cele mai vulnerabile categorii de populație

Gripa sezonieră poate afecta grav toate categoriile de populație, dar cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 5 ani, al persoanelor în vârstă, al persoanelor care suferă de boli cronice și al persoanelor angajate în sistemul medical.

Aceste categorii dezvoltă forme severe de boală și devin surse portante de infectare a altor persoane din comunitate. Contagiozitatea depășește 90% – o persoană care strănută va împrăștia virusuri pe o arie de cel puțin 6 metri', spune dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

 

Cum poate fi prevenită gripa

Important de știut este faptul că gripa poate fi prevenită. Înțelegerea modului în care boala este contractată și cum se poate preveni această infectare reprezintă cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări și decese premature.

În România ultimilor ani, ne-am confruntat cu forme de boală severe survenite la persoane tinere, active, implicate social. O analiză simplă a contextului îmbolnăvirii, a evoluției bolii, a zilelor de invaliditate temporară necesare refacerii relevă o situație îngrijorătoare, dar reală: neavând tratament țintit împotriva virusului gripal, sigurul tratament eficient rămâne prevenția bolii prin vaccinare. Înțelegerea acestor adevăruri simple ne poate feri de suferința celor dragi nouă sau a noastră', precizează dr. Valeria Herdea.

Citește și 10 mituri despre vaccinare

Care sunt costurie asociate gripei

În pofida duratei relativ scurte a bolii, anual povara economică și cea pusă asupra sistemului de sănătate publică este substanțială. Se estimează că în Europa costurile (directe și indirecte) asociate gripei se situează între 6 și 14 miliarde de euro anual, dacă se iau în calcul costurile asociate spitalizării și a banilor pierduți în zilele în care oamenii nu au ajuns la muncă din cauza gripei sau pe motiv că au îngrijit o persoană bolnavă de gripă.

Iarna trecută, sistemele medicale aproape s-au prăbușit din cauza morbidității enorme cauzate de gripă și a complicațiilor acesteia. Fără vaccinare, ar fi putut fi un dezastru. Creșterea numărului de vaccinări ar putea contribui la menținerea sistemelor medicale și la prevenirea suferinței pacienților”, a declarat dr. Ted van Essen, medic generalist, membru al Comitetului pentru Programul Olandez constituit în vederea implementării Programului Național de Vaccinare împotriva gripei.

Citește și Alimentele care îmbunătățesc funcționarea creierului

Sursa foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate