EXCLUSIV AVANTAJE De ce copiii cu tulburări de limbaj au o stimă de sine scăzută? Logopedul Elena Maria Şerban explică în ce situație cei mici au nevoie de ajutor specializat

de ce copiii cu tulburări de limbaj au o stimă de sine scăzută

Foarte multe mămici se ȋntreabă, atunci cȃnd copiii ȋncep să vorbească, dacă au nevoie de şedinṭe logopedice. Primele cuvinte pronunṭate sunt amuzante şi părinṭii preferă să se bucure de această perioadă, decȃt să ȋi corecteze pe cei mici. Dar dacă timpul trece şi pronunṭia nu se corectează, apare ȋngrijorarea. Copiii cu tulburări de limbaj au o stimă de sine scăzută și de cele mai multe ori se tem să vorbească în public, iar pentru a scăpa de aceste probleme, cei mici au nevoie de ajutorul unui logoped.

De ce copiii cu tulburări de limbaj au o stimă de sine scăzută?

A fi logoped este una dintre cele mai frumoase, dar şi dificile meserii din lume.  Elena Maria Şerban este una dintre persoanele care ȋmbină utilul cu plăcutul. Este logoped şi zilnic ȋi trec pragul cȃṭiva copilaşi.

R.I.: Dragă Elena, este o provocare să reuşeşti să practici această meserie cu succes. Ce ȋnseamna pentru o tȃnără mămică interacțiunea cu copiii?

Într-adevăr este o provocare pentru mine, deoarece am revenit la muncă atunci când copilul meu avea doar 2 luni si jumătate. Mă împart intre meseria de logoped și cea de mamă și acest lucru mă împlinește pe toate planurile.

R.I.: Cȃnd au cei mici nevoie de o evaluare logopedică?

În cazul copiilor tipici este nevoie de o evaluare logopedică în momentul în care copilul are deja peste 3 ani și nu spune decât câteva cuvinte, pronunță anumite sunete deficitar sau se bâlbâie. Este important de specificat că bâlbâiala nu trebuie confundată cu repetarea silabelor, specifică începutului vorbirii, când apare dorința de a spune cât mai multe deodată.

R.I.: Care sunt tulburările de limbaj pe care le întâlnești frecvent și cum pot fi corectate?

Cele mai frecvente tulburări de limbaj sunt dislalia (simplă şi polimorfă), întârzierea de limbaj şi bâlbismul (bâlbâiala). Eu lucrez mult și cu copilașii cu TSA, care au și ei nevoie de stimularea limbajului și de logopedie .

R.I.: Care sunt implicațiile psihologice pentru copiii cu tulburări de limbaj?

Copiii cu tulburări de limbaj au, de multe ori, o stimă de sine scăzută și o teamă de a vorbi în public, deoarece colegii de la grădiniță/școală și chiar și frații tind să râdă pe seama tulburării lor de limbaj.

R.I.: Ce te-a determinat să alegi acestă meserie?

Cumva meseria m-a ales pe mine, pentru că dintotdeauna am avut lipici la copii și în anul II de facultate am lucrat pentru prima data cu o fetiță cu dislalie polimorfă și am reușit să o ajut să își corecteze sunetele afectate. Consider că asta îmi este menirea: să ajut copilașii.

R.I.: Un sfat pentru părinṭi din partea logopedului Elena Maria Şerban…

Dragi părinți, este nevoie ca noi să fim o echipă. Așadar, este nevoie ca și dumneavoastră să lucrați acasă cu copilașii. Tocmai de aceea am creat materiale logopedice distractive ce pot fi folosite și acasă de către părinți.

Foto: arhivă personală

Citește și: 

Amalia Anghel, doctorița cu chip de copil și vorbe înțelepte, ne dezvăluie secretul pielii frumoase la orice vârstă

Este patronul uneia dintre cele mai mari firme de turism din România, dar nu călătorește niciodată cu avionul

Pianista Alexandra Dariescu reinventează Spărgătorul de nuci'

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Interviurile Avantaje