De ce copiii cresc mai mult vara? Care este explicația specialiștilor?

De ce copiii cresc mai mult vara

Ți s-a întâmplat de multe ori ca după vacanța de vară să te minunezi de cât de mult au crescut copiii? Nu e deloc o percepție subiectivă, chiar așa se întâmplă. Află de la un medic de ce se întâmplă asta și proftitați la maximum de perioada vacanței de vară.

De ce copiii cresc mai mult vara?

Creșterea feței urmează tiparul creșterii generale și reflectă starea de sănătate a copilului, condițiile de viață și potențialul genetic. Ea se desfășoară în medie pe parcursul a 20 de ani, cu variații importante, în functie de vârstă: rapidă la nou născuți, mai lentă la copii și mai accelerată în momentul pubertății; apoi încetinește din nou și pe urmă se oprește. Ritmul depinde de factorii genetici, hormonali și de mediu care acționează împreună. Toate acestea sunt favorizate de o alimentație corectă și echilibrată, de somn, de activități fizice regulate și de soare. Putem astfel observa un sincronism între creșterea staturii, a mandibulei și a maxilarului.

Influența somnului

Somnul copiilor începe să se organizeze încă din perioada fetală.

Principalele caracteristici ale somnului la adulți se formează în primii doi ani de viață și se derulează în cicluri de câte 1.30 – 2 ore, care se succed pe parcursul nopții, fiind extrem de important mai ales în perioada în care organismul are nevoie să crească, să recupereze și să îndeplinească funcții mentale importante. Ciclul este compus dintr-o alternanță de somn lent și din ce în ce mai profund și de perioade de somn paradoxal care reprezintă 25% din perioada totală de somn.

Ora de culcare influențează într-o manieră determinantă calitatea și cantitatea de somn.

Alimentația

Osul este constituit din proteine care formeaza trama, baza pe care se depune calciu care îi da soliditate, cu ajutorul și sub influența vitaminei D.

Proteinele

Aportul recomandat este o porție de carne,  o porție de brânzeturi și 1 sau 2 porții de iaurt sau un pahar de lapte dimineața.

Calciu și vitamina D

Pentru o bună dezvoltare a oaselor și a dinților, acest tandem este extrem de important fiindcă asigură soliditatea oaselor. La 7 ani, un copil are aceleași nevoi de calciu ca și părinții lui, iar la 10 ani cu 30%  mai mult. Pentru o bună fixare a calciului, este nevoie de vitamina D (prezentă în principal în pește gras, galbenuș de ou și ficat de pasăre).

Soarele

Expunerea la soare permite sintetizarea vitaminei D. Expunerile scurte la soare, moderat însă, și nu în perioada amiezii, sunt suficiente pentru a fabrica 50-90% din cantitatea necesară pentru o bună creștere a oaselor. Restul aportului trebuie suplimentat din alimentație.

Mișcarea și exercițiile fizice

Practicarea unui sport favorizează dezvoltarea oasoasă și permite menținerea unui capital osos sănătos. Activitățile fizice practicate mai ales dimineață au repercusiuni importante și asupra somnului, ameliorând profunzimea lui, în principal la începutul nopții. Dacă activitățile fizice sunt practicate târziu la sfârșitul zilei, ora de culcare va fi diferită si calitatea somnului diminuată. Mediul, zgomotul, lumina, caldura, stresul sunt de asemenea elemente care pot perturba ora de culcare.

Aparatele ortodontice au maximă eficiență în această perioadă

Vacanța aduce beneficii importante unei bune creșteri. În această perioadă, fie ca este vorba de un copil, fie că este vorba de un adolescent, aparatele ortodontice purtate noaptea duc la stimularea și ghidarea creșterii maxilarelor și a mandibulei în particular și sunt  foarte eficiente, iar regularitatea purtării trebuie respectată cu strictețe. La fel și purtarea elasticelor atașate aparatelor dentare fixe.

De Marinela Bănică, Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

Foto: 123rf.com

Citește și:

Cu aparatul dentar în vacanță. Ce trebuie să faci atunci când apar situații neprevăzute?

Lemnul dulce întărește sistemul imunitar. Uite cum te ajută această plantă să treci peste schimbările de temperatură

Băutura care te ajută să îți detoxifiezi organismul. Uite ce ingrediente trebuie să combini pentru a scăpa de toxinele din corp

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate