Cu aparatul dentar în vacanță. Ce trebuie să faci atunci când apar situații neprevăzute?

aparatul dentar în vacanță

Ai un copil care poartă aparat dentar sau tu însăți porți așa ceva? Ce e de făcut cand un bracket s-a desfăcut sau când un arc s-a rupt, iar pacientul adult sau copil este la celălalt capăt al țării sau al globului?

Pentru a răspunde acestor întrebari apărute în perioada estivală, iată câteva recomandări ingenioase pentru a minimaliza problemele și pentru a vă asigura un sejur plăcut  în vacanță.

Un fir sau arc ortodontic rupt, inel sau bandă ortodontică dezlipită?

Daca nu creează nici un fel de jenă, lăsați-l așa până ajungeți în țară! Dacă, în schimb, jenează obrazul sau gingia ori produce o rană, limitează sau calmează imediat durerea folosind ceara de protecție specială pentru ortodonție, aplicând-o acolo unde este sursa cauzatoare de probleme. Dacă nu ai ceară la dispoziție, poți folosi ceara care înconjoară anumite tipuri de brânzeturi sau dopuri de ceară pentru urechi. Puteți încerca să tăiați firul care a ieșit din bracket cu ajutorul unui clește de genul celui folosit la confecționarea colierelor sau un clește de manichiură. Sau să îl tai sau să-l îndoi cu ajutorul unei pensete.

Înainte de a pleca în vacanță, fă o scurta vizită ortodontului

Acesta permite observarea stadiului de tratament și totodată posibilitatea întreruperii momentane a purtării unor aparate auxiliare, mai ales în cazul copiilor. Tot pentru ei e recomandată vigilența în ceea ce privește corectitudinea periajului dentar, fiindcă în vacanțe copiii au tendința să uite să se spele pe dinți, cu atât mai mult dacă sunt în tabără.

Ce trebuie să conțină mini trusa de urgență în vacanță?

Pentru că pot să apară o serie de situații neprevăzute atunci când porți aparat dentar, cel mai bine ar fi să ai la tine câteva lucruri care să te scoată din impas. Uite ce trebuie să conțină mini trusa de vacanță.

  • Ceară sau silicon de protecție speciale pentru ortodonție
  • Un cleștișor cu vârf mai ascuțit
  • O pensetă
  • O periuță de dinți pliantă

De Marinela Bănică, Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

Foto: 123rf.com

Citește și:

Lemnul dulce întărește sistemul imunitar. Uite cum te ajută această plantă să treci peste schimbările de temperatură

Băutura care te ajută să îți detoxifiezi organismul. Uite ce ingrediente trebuie să combini pentru a scăpa de toxinele din corp

Schimbările bruşte de temperatură pot genera probleme grave de sănătate. Iată cum ne afectează!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate