Cum scapi de hemoroizi. Mituri demontate de medicul specialist

cum scapi de hemoroizi

Cum scapi de hemoroizi? E o întrebare pe care, cu siguranță, și-o pune cam 40% din populația lumii. Acesta este procentul de persoane afectate de boala hemoroidală la nivel mondial. Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg, și conf. dr. George Dindelegan demontează o serie de mituri referitoare la această afecțiune și îți spun cum scapi de hemoroizi.

Putem spune negreșit că hemoroizii fac parte din viața noastră. Cu toate astea, puține sunt lucrurile pe care le știm despre ei. Multora dintre noi le este rușine să apeleze la medic și recurg la tot felul de tratamente neconvenționale care, adesea, nu doar că nu au niciun rezultat, dar pot și înrăutăți evoluția hemoroizilor.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt vene dilatate, asemănătoare varicelor. Odată mărite, aceste vene nu se mai pot micșora. Așadar, hemoroizii nu trec de la sine. Dimpotrivă, cresc până în stadii avansate.

Potrivit medicului Dan Andronesi, adevăratul risc este faptul că oamenii ignoră boala sau se diagnostichează singuri cu „hemoroizi' și se tratează după ureche. Din păcate, acolo poate fi vorba nu doar de hemoroizi, ci de tromboze, fisuri, abcese sau chiar cancere. „Au simptome comune. Pacienții se gândesc că sunt hemoroizi, însă poate fi o tumoră, un cancer, pot avea un abces, o fisură, o tromboză… Sunt foarte multe și fiecare se rezolvă diferit. Dacă stau foarte mult și au o tumoră acolo, ea poate deveni inoperabilă sau poate progresa spre metastaze”, atrage atenția medicul.

Hemoroizi. Cauze

Cele mai frecvente cauze care duc la apariția bolii hemoroidale sunt:

  • constipația cronică – din cauza defecării dificile, se acumuleaze presiune în zona rectului, ceea ce duce la inflamarea vaselor de sânge;
  • obezitatea, sedentarismul – are loc o acumulare de presiune în zona anală, ceea ce afectează circulația sângelui și provoacă inflamarea vaselor de sânge;
  • consumul de alimente picante;
  • hidratarea deficitară – din această cauză, tranzitul intestinal greoi favorizează instalarea constipatiei și implicit apariția hemoroizilor;
  • regimul alimentar sărac în fibre;
  • consumul regulat de alcool – duce la dilatarea vaselor de sânge în zona rectală.

Citește și 5 obiceiuri care agravează hemoroizii. Evită-le dacă suferi deja de boală hemoroidală

Hemoroizi. Sângerări

Hemoroizii în sine nu pun viața în pericol. Dau, însă, simptome supărătoare, cum ar fi: durere, disconfort în timpul defecării, senzație de mâncărime, de arsură locală, sângerări uneori foarte puternice, suprainfecții și inflamații. Stilul de viață nesănătos îi poate agrava. Astfel, aceștia cresc în dimensiuni, se complică, evoluând în tromboze.

Din păcate, automedicația poate ascunde simptomele unor tumori sau unor boli inflamatorii: „Un pacient care prezintă sângerări anale se prea poate să aibă hemoroizi, dar poate avea asociat și un cancer de rect, care se manifestă tot prin sângerare. Tratamentul naturist nu doar că nu vindecă hemoroizii, ci întârzie diagnosticul și tratamentul unei afecțiuni grave, cu consecințe nefaste”, spune conf. Dr. George Dindelegan.

Citește și Hemoroizii au simptome comune inclusiv cu cancerul

Unguent pentru hemoroizi

Unguentele, cremele, gelurile, ceaiurile fac parte din tratamentele nemedicale care, de cele mai multe ori, nu au niciun efect. Ba chiar, pot fi periculoase: “Nimeni nu spune că nu ai voie să bei ceai natural pentru constipație, spre exemplu, sau să folosești unguent pentru hemoroizi, care au în compoziție produse naturale. Toate acestea pot ajuta, dar, foarte important, indicația trebuie să fie făcută doar de un specialist, după o diagnosticare corectă', subliniază conf. Dr. George Dindelegan.

Cum scapi de hemoroizi

Niciun tratament local (creme, unguente, geluri) și niciun tratament înghițit (ceaiuri, pastile) nu pot vindeca boala hemoroidală. Conf. Dr. George Dindelegan spune că aceste tratamente locale nu reușesc decât să niveleze mucoasa și să amelioreze simptomatologia pe moment.

Tratamentul bolii hemoroidale nu mai este, în ziua de azi, dureros. Cu condiția să fie făcut în stadii incipiente. Dr. Andronesi spune că, într-adevăr, „până să apară procedeele moderne, exista tratamentul clasic chirurgical prin care fiecare hemoroid se exciza”. Prin metodele moderne, însă, suferințele sunt foarte mici, adesea insesizabile. În plus, recuperarea este rapidă.

Două dintre cele mai moderne metode de tratament al hemoroizilor sunt fototermocoagularea în spectru infraroșu și ligaturarea cu benzi elastice. Fototermocoagularea în spectru infraroșu presupune aplicarea de energie termică pe hemoroizi. Energia coagulează proteina din ţesuturile afectate şi va genera o cicatrice, care se va vindeca uşor.

Ligatura cu benzi elastice implică aplicarea unor benzi de cauciuc pe fiecare hemoroid. Scopul este întreruperea fluxului sanguin de la nivelul hemoroizilor. Nevascularizaţi, aceştia vor cădea de la sine.

Citește și 5 schimbări pe care le poți face pentru a preveni cancerul de colon

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate