Cum salvezi o relație intimă toxică

relație toxică

La începutul anului, după ce m-am prezentat în comunitatea AVANTAJE, am dorit să aflu de la cititoare ce întrebări au pe tema sexualitate. Prin acest scurt formular am primit o serie de întrebări.

Astăzi am ales întrebarea unei femei care a dorit să afle cum să salveze o relație toxică.

Inițial, nu am știut dacă acesta a fost un test. Afirm acest lucru fiindcă mi s-a părut natural că o relație toxică nu are de ce (și nici cum) să fie salvată. Însă adevărul este că nu toată lumea privește și simte lucrurile la fel.

Știu că un sentiment autentic și puternic înăuntru poate să aducă cu el dorința sinceră să fie salvată chiar și o astfel de relație. Știu fiindcă am trecut și eu prin această experiență cândva.

Dorința sinceră este ca acel sentiment pe care persoana „intoxicată' îl are înăuntru să fie salvat, extins și chiar să producă o transformare a situației în care a apărut (adică relația „toxică').

Ce este o relație „toxică'

Aș vrea întâi să dau o perspectivă asupra acestui tip de relație și a dinamicii care are loc în interiorul ei. Fără să am pretenția că explicația este la nivelul unui psiholog sau psihoterapeut.

În relația aceasta, unul dintre parteneri funcționează ca partea „toxică' sau „intoxicantă', iar celălalt partener ca partea „intoxicată'. În esență, partenerul toxic cere/primește fără să ofere înapoi, iar partenerul intoxicat oferă fără să ceară/primească înapoi.

Ce avem de oferit sau de primit într-o relație

În primul rând, este vorba despre energia noastră vitală. Orice facem, evident presupune un consum de energie. Energia ne-o consumăm atunci când oferim timpul nostru, atenția, grija, afecțiunea, resursele noastre materiale, financiare, resursele de sănătate – da, sănătatea este o resursă pe care o folosim în orice facem -, cunoștințele noastre, creativitatea noastră.

Cu aceste lucruri noi construim în permanență. Fie că le folosim pentru noi înșine, fie că le folosim pentru ceilalți. Dar în esență construim în permanență. Cum le folosim este de fapt cheia.

Dinamica dintr-o relație „toxică'

În relațiile toxice, de regulă resursele partenerilor implicați sunt îndreptate doar spre unul din ei. Spre cel toxic.

Dinamica din această relație este că persoana toxică domină, cere, impune, concentrează toată atenția asupra sa. Cu orice preț, inclusiv bunăstarea sau fericirea partenerului, partenerei sau partenerilor.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex