Cum reiei intimitatea sexuală după naștere
La începutul anului, după ce m-am prezentat, am dorit mult să dau comunității AVANTAJE ocazia să trimită întrebări prin acest scurt formular. Am primit o serie de întrebări, de acum am să încep să le răspund.
Astăzi am ales întrebarea unei femei care a dorit să afle cum își poate relua viața intimă după naștere. Dezvoltarea sexuală înseamnă să trecem și prin momentele mai puțin plăcute sau problematice și să le privim din alte perspective.
Punctul meu de pornire
Aș dori să punctez faptul că acest articol nu este scris din perspectiva unui specialist în obstetrică, ginecologie, sau a unei persoane care să acorde asistență în procesul nașterii. Formarea mea este de coach în sexualitate somatică, drept pentru care acest articol ar trebui luat în calcul ca o completare a recomandărilor unui specialist.
Cum nașterea nu este deloc un proces ușor, iar schimbările din corpul uman sunt extrem de mari, puternice și uneori dificile, consider că este extrem de important să înțelegem de ce este nu doar înțeleaptă, dar și absolut esențială îndrumarea unui medic în procesul de recuperare.
Vă invit să luați aceste recomandări cu toată responsabilitatea cu care au fost scrise, dar alături de îndrumarea unui specialist. Este important să ne îngrijim, să ne respectăm, să ne informăm asupra propriei bunăstări și din tot acest cumul de informații și resurse să aducem la lumină cea mai frumoasă și puternică versiune a noastră. Ca mame, ca femei, ca soții, ca spirit.
Sexualitatea este puterea noastră vitală – prin ea și din ea creăm o viață nouă. Acest lucru nu este o întâmplare și nici o greșeală. Prin cea mai mare plăcere cunoscută omului aducem o viață nouă pe această planetă.
Deci, să intrăm în recomandări.
Ai răbdare cu tine și acordă-ți timp
Realizez că acest prim pas sună ca un truism. Toată lumea știe asta. Dar oare toată lumea face asta?
Dacă ești imediat după naștere, te invit cu încredere să faci fix pe dos față de ceea ce ne propunem acum. În loc să iei asupra ta și asupra corpului tău presiunea să faci dragoste cu partenerul tău la scurt timp după ce ai ajuns acasă de la spital (exagerez puțin, evident), te rog să fă orice altceva ai tu nevoie ca să fii liniștită și să dai corpului timp să se refacă.
Sfatul este extrem de valabil pentru persoanele care au avut complicații la naștere, sau chiar femeilor care au suferit rupturi. Aceste întâmplări pot să lase cicatrici în urmă, care pot să afecteze în mod negativ viața intimă. De aceea, refacerea corpului, sau chiar vindecarea lui, este absolut esențială. Și partenerul tău ar trebui să ia în calcul acest lucru.
Ca femeie, ai trecut prin 9 luni de schimbări majore în corp, ai trecut printr-o naștere care nu cele mai multe ori este dificilă pentru organism, așa că primul lucru pe care l-aș recomanda oricărei femei este să își tragă sufletul și să își întremeze corpul.
Primul pas în reușita sexuală este să ai energia încărcată și corpul puternic. Teoretic toate știm asta, dar practic nu toate ne acordăm acest timp și spațiu să facem lucrurile așa cum avem nevoie cu adevărat.
Intimitatea ta sexuală solicită energie, vigoare, sănătate, odihnă și liniște interioară. Din păcate, chiar nu ai cum să te bucuri de intimitate când ești tracasată, surmenată, aglomerată până peste urechi cu munca sau cu lucruri gospodărești, când suferi de afecțiuni de natură medicală, când ai organism slăbit sau poate chiar anemic.
Ca să te poți bucura cu adevărat de intimitatea ta sexuală, ca să o poți exprima și trăi la nivel înalt, cum vreau să cred că îți dorești dacă îmi urmărești articolele, este important să știi că sursa este echilibrul tău interior și sănătatea ta fizică, emoțională și psihică. Deci, cultivăți lucrurile acestea în primul rând din interiorul tău. Chiar și dacă îți iei timp numai o dată pe săptămână. Chiar și dacă numai 5 minute din când în când. Fă-o conștient și cu toată încrederea că aceasta este calea spre împlinirea ta intimă. Dar și a partenerului tău.
Evident, este nevoie să reduci orice surse de stres, oboseală, boală din jurul tău. Iarăși, este ceva ce știm, dar câți dintre noi facem concret asta?
Citește continuarea pe pagina următoare
Sănătatea, prioritatea ta
Așa cum spuneam și anterior, intimitatea ta sexuală cere sănătate. Și, odată cu sănătatea, vine și vigoarea.
Deși cu siguranță ți-ai monitorizat sănătatea cât timp ai fost însărcinată, cu siguranță ai luat suplimente alimentare, ai avut grijă ce ai mâncat, este important să faci asta și dea cum înainte. Permanent chiar. Ca să ai energia și forța vitală să menții viața intimă la cote optime, este important să îți ajuți și menajezi în permanență corpul.
Actul sexual consumă multe resurse interioare, nu doar energie calorică. Drept pentru care este important să ai grijă că ești hidratată constant, hrănită constant și că iei toate mineralele și enzimele de care ai nevoie în fiecare zi.
Orice nutriționist sau chiar și un medic generalist te poate ajuta cu recomandări alimentare pe baza analizelor tale de sânge. Practic începi să iei mâncarea ca principala ta sursă de vitamine și minerale. Ca medicamentul principal.
Ca o informare generală, ar fi util să începi să iei în calcul alimente care conțin fier și magneziu (spre exemplu sfecla, spanacul, urzicile, salate și orice alt aliment care conține clorofilă – deci sursă de magneziu), că incluzi în alimentație și semințe (de cânepă în mod special), nuci și alune. Acestea sunt bogate în uleiuri, iar cânepa ste o sursă completă de Omega-uri: 3, 6 și 9.
Aici merită să fac și o remarcă. Dacă ai intrat cumva în contact cu practicile orientale (tantrice sau taoiste) prin care sexualitatea este „rafinată' iar energia vitală și sexuală a ambilor parteneri se conservă (deci nu se descarcă) și ai deja o practică în acest sens, atunci sigur ești mult mai abilă în a-ți menține energia și vitalitatea la cote ridicate. Iar alimentația este deja un element pe care l-ai studiat până acum și l-ai integrat. Acesta este un efect al urmării unui astfel de drum, alimentația este privită ca parte importantă din bunăstarea fizică, hormonală, emoțională și psihică a noastră. Fiindcă da, mâncarea ne poate afecta echilibrul pe mai multe planuri decât cel fizic.
Fă sport!
De cele mai multe ori auzim sfaturi precum: actul sexual poate avea aceleași beneficii precum sportul.
Ei bine, dacă realmente vrei să te dezvolți în intimitate, atunci eu propun să iei și versiunea cealaltă: include sportul ca o opțiune pentru dezvoltarea ta intimă. Intimitatea fizică cere vigoare, așa cum spuneam mai sus. Deci este poate unul din cele mai evidente lucruri: dacă vrei să ai rezistență pentru toate activitățile tale, inclusiv cele intime, atunci fă sport! Orice sport îți surâde ție și ți se potrivește nivelului de pregătire fizică.
Evident, nu am să insinuez vreodată că în intimitate ești împlinit dacă ajungi să faci acrobații sau maratoane. Nu e cazul să teatralizăm sau să exagerăm. Dar mă refer la o inimă puternică și o condiție fizică minimă pentru a rezista la efort fizic.
Dacă natura sarcinii tale nu ți-a permis să faci activitate fizică intensă, sau chiar deloc spre finalul perioadei de sarcină, îți recomand călduros să începi un program de mișcare imediat ce ai acceptul medicului. Și să ai ca obiectiv tonifierea tuturor grupelor de mușchi (deci activitatea să fie pe cât posibil variată).
Exercițiile cardio de asemenea ajută. În timpul actului sexual ritmul cardiac se intensifică, drept pentru care o inimă antrenată prin antrenamente cardio (jogging, aerobic etc.) poate ajuta cu siguranță și poate preveni surprize neplăcute în acele momente.
Majoritatea medicilor își vor încuraja pacienții să facă mișcare. toată viața dacă se poate. Mișcarea nu doar că asigură tonusul corpului dar dă și o bună dispoziție emoțională și psihică. Alături de alimentație și relaxare (mentală, emoțională și fizică), este fundamentul sănătății corpului nostru. Știm toți asta, dar câți chiar facem lucrul acesta concret?
Dacă nici după naștere nu ai permisiunea să faci mișcare, cu siguranță există alternative. Ai putea întreba dacă se poate merge la masaj (cel sportiv activează mușchii în profunzime), stretching, pilates, yoga sau tai chi. Sugestiile din urmă, yoga și tai chi, te pot ajuta să intri în contact și cu filosifii sau tradiții orientale în care se discută aspecte legate de sexualitate, suflet, emoții și integrarea acestor cunoaștere în propria ta înțelegere a vieții intime (dar nu numai).
Creează spațiul de atracție
Ei bine, partea aceasta este poate cea mai delicată. Dar și cea care poate să ajute la păstrarea sănătății relației tale.
Ca să înțelegi la ce mă refer, am să te duc înapoi la primele momente în care v-ați cunoscut. Mai ții minte cum și ce simțeai atunci? Nu aveai neapărat certitudinea că lucrurile aveau să meargă în direcția în care îți doreai, nu știai ce simțea, ce gândea, dacă te plăcea sau nu. Acea nesiguranță era de fapt sămânța atracției dintre voi. Nici el nu știa lucrurile acelea sigur despre tine. Nu știa nici unul sigur ce voia de la celălalt, ce-i plăcea, dacă sentimentele erau reciproce sau nu. Poate că intuia fiecare câte ceva, poate că lăsa câteva indicii, dar nu avea nici unul siguranța.
Dacă este ceva ce taie toată magia unei relații este siguranța. Siguranța apropie total, iar apropierea totală nu lasă locul unei mici tensiuni care este menită să existe. Pe de altă parte, nici ridicarea nesiguranței la rang de regină nu ajută. Într-un mediu complet ostil (cam la asta duce nesiguranța) nu poți cultiva o relație, este evident.
Măsura este cheia. Iar arta de a crea un joc între voi, un aer de mister, este cea care te poate ajuta. Mă refer acum la felul în care te raportezi la partenerul tău, la felul în care îți păstrezi anumite trăiri doar pentru tine, la felul în care ai și o identitate și o existență a ta, independentă de el. Evident, lucrurile acestea se pot aplica foarte bine și lui.
Atunci când vedem că celălalt are intimitate emoțională proprie, că are o lume interioară proprie, atunci avem cea mai mare șansă să simțim distincția dintre noi. Atunci apare acea tensiune care păstrează pasiunea și atracția vii. Ce se întâmplă concret în acel spațiu creat? Jocul, flirtul, privirile, atingerile furate, lucruri mici de viață spuse pe jumătate, spontaintate… tot felul de experiențe delicioase care conduc la intimitatea sexuală în modul cel mai natural cu putință.
Cum cultivi spațiul acesta între voi doi? Începe în interiorul tău. Tu flirtezi cu tine? Te joci cu tine? Ești spontană cu tine și cu dorințele tale? Orice ar putea însemna asta pentru tine. Cultivă starea aceasta atrăgătoare și magnetică în tine și o vei regăsi cu siguranță și în relația ta.
Dacă ești femeie și vrei să îți aprofundezi explorarea intimă, te aștept săptămânal în comunitatea AVANTAJE. Dar te aștept și pe blogul meu, unde anunț periodic și evenimentele pe care le organizez.
Autor: Liana Buzea, sexological bodyworker
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVZbRPgj6LNFj-quOObv3oA
Sursa foto: 123rf.com