Cum să te speli de păcate: faptele milosteniei trupești și sufletești
Prin natura sa, omul este păcătos. Fiecare dintre noi comite zilnic păcate, mai mari sau mai mici, pentru care, din fericire, suntem iertați dacă știm cum să ne răscumpărăm greșelile. Dacă vrei să știi cum să te speli de păcate, parcurge articolul următor și află care sunt faptele pentru care Dumnezeu iartă toate greșelile comise cu sau fără voie.
Descoperă, așadar, cum să te speli de păcate prin milostenie trupească și sufletească ș ice presupune aceasta.
Citeşte şi Care sunt cele mai mari păcate în faţa lui Dumnezeu
Cum să te speli de păcate prin milostenie trupească
Milostenia trupească se referă la atitudinea pe care o ai față de semenii tăi, atitudine din care să reiasă dragostea față de aceștia. Așadar, există 7 fapte ale milosteniei trupești de care trebuie să ții seama dacă vrei să te cureți de păcate. Acestea sunt:
A-l hrăni pe cel flămând.
A-i da de băut celui însetat.
A-l îmbrăca pe cel care nu are haine.
A-l găzdui pe cel care caută adăpost.
A-l îngriji pe cel bolnav.
A avea grijă de cel întemnițat.
A-l îngropa pe cel mort.
Care sunt faptele milosteniei sufletești
Acum că ai aflat cum să te speli de păcate practicaând milostenia trupească, este timpul să descoperi și faptele milosteniei sufletești. Și acestea sunt tot în număr de 7:
A-l sfătui de bine pe cel ce greșește.
A-l învăța pe cel neștiutor.
A-l sfătui pe cel nehotărât.
A te ruga pentru aproapele tău.
A-l mângâia pe cel trist.
A îndura cu demnitate nedreptăţile şi a-i sfătui şi pe alţii să facă acelaşi lucru.
A-i ierta pe cei ce îţi greşesc.
Ce mai poţi face ca să te speli de păcate
În afară de faptele milosteniei trupeşti şi sufleteşti pe care trebuie să le practici cât de des poţi, nu uita să mergi la spovedanie. Repetă-ţi în minte toate păcatele pe care vrei să i le spui duhovnicului şi ai grijă, pe cât posibil, să nu uiţi niciunul.
Odată mărturisite, ia-ţi angajamentul în faţa duhovnicului, dar mai ales faţă de tine însăţi, să nu le mai repeţi sau cel puţin să faci tot ce ţine de tine să nu le mai repeţi şi nici să nu mai faci altele.
Citeşte şi Respectarea celor 9 porunci bisericești te face un bun creștin
După spovedanie urmează împărtăşirea cu Sfintele Taine. După ce te împărtăşeşti, mulţumeşte-I lui Dumnezeu astfel: Slavă Ție, Doamne, Slavă Ție, Doamne! Slavă Ție, Dumnezeul nostru!'.
Spovedania și împărtășirea trebuie făcute în fiecare dintre cele 4 posturi de peste an – postul Paștelui, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, postul Crăciunului, postul Sfintei Marii. De asemenea, ideal este să ții și posturile de miercurea și vinerea și restul posturilor importante care durează tot câte o zi: ajunul Bobotezei (5 ianuarie), Ziua Sfintei Cruci (1 august), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie).
Acum că ai aflat cum să te speli de păcate, pune în aplicare faptele milosteniei trupești și sufletești dacă vrei, într-adevăr, să fii un bun creștin.
Sursa foto: 123rf.com