Cum îți dai seama că ai lipsă de fier? Uite care sunt motivele care duc la apariția acestei probleme de sănătate

Lipsa de fier din organism este o problemă pentru foarte multe persoane, cu toate că simptomele ei sunt tratate cu indiferență în majoritatea cazurilor. Fierul are un rol important în organism, iar atunci când există într-o cantitate mult prea mică, această lipsă poate împiedica organismul să funcționeze normal.

Cele mai recente statistici venite din partea Organizației Mondiale a Sănătății plasează carența de fier în topul celor mai răspândite deficiențe nutriționale din lume. Studiile arată că femeile sunt cele mai afectate, în special cele cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, dar și copiii până în 5 ani pot prezenta această  problemă.

Cum îți dai seama că ai lipsă de fier?

În situația în care la nivelul organismului există o lipsă de fier, simptomele sunt evidente. Cu toate acestea, pacienții amână vizita la medic, punând aceste dereglări pe seama altor boli. Principalele simptome ale cerenței de fier sunt oboseala, iritabilitatea, stările de amețeală, tulburările de concentrare sau epuizarea fizică. La acestea se adaugă și fragilitatea unghiilor sau a părului, dar și paloarea.

Lipsa de fier are un impact puternic și asupra activităților zilnice. Starea generală proastă afectează calitatea vieții, iar pentru a nu ajunge în situații mai grave, problema lipsei de fier din organism ar trebui rezolvată din timp.

„Femeile care sesizează simptome aparent fără explicație precum oboseală, amețeli, lipsă de concentrare ar trebui să meargă la medic și să își facă analizele de sânge cât mai repede, pentru a depista la timp o eventuală carență de fier în organism. Cauzele carenței de fier sunt legate fie de o alimentație cu un conținut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, așa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afecțiuni pot influența modul în care fierul este absorbit de organism sau limitează absorbția acestuia, așa cum lipsa de fier poate influența negativ afecțiuni pre-existente. Carența de fier poate fi ținută sub control, însă diagnosticarea precoce este esențială”, a explicat dr. Oana Ință, medic cardiolog.

Care sunt cauzele care duc la scăderea nivelului de fier din organism?

Lipsa fierului este modalitatea prin care organismul semnalează existența unei probleme. Această lipsă poate fi generată de pierderile de sânge din timpul menstruațiilor, de existența anumitor inflamații, dar și de regimul alimentar.

Fierul întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor. Atunci când lipsește, riscul de a intra în contact cu anumite bacterii și de a dezvolta diferite boli este mult mai ridicat. În cazurile grave, fierul poate duce la anemie. Pentru a ține sub control lipsa de fier din organism, medicii recomandă analize de sânge regulate, dar mai ales atunci când stările de rău se accentuează. În plus, pe 17 iunie, în intervalul orar 12-18, în Mega Mall, există posibilitatea ca cei interesați să își testeze nivelul de fier din organism.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce este boala Crohn și care sunt principalele simptome ale acesteia?

Ce beneficii are uleiul de pește în dezvoltarea copiilor?

De ce sunt atât de importante cele 8 ore de somn pe noapte? Uite ce se întâmplă în organism dacă dormi mai mult sau mai puțin

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului