De ce sunt atât de importante cele 8 ore de somn pe noapte? Uite ce se întâmplă în organism dacă dormi mai mult sau mai puțin
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/06/ce-se-întâmplă-în-organism-dacă-dormi-mai-mult-sau-mai-puțin-de-8-ore-pe-noapte.jpg)
Cea mai importantă regulă când vine vorba despre odihnă este respectarea celor 8 ore de somn pe noapte. Studii realizate de-a lungul timpului au arătat cât de important este acest lucru pentru organism și ce boli pot fi prevenite urmând acest principiu.
Odihna este esențială pentru refacerea organismului, dar cercetătorii atrag atenția că important este și modul în care facem acest lucru. 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru ca întreg corpul să își recapete echilibrul și să funcționeze perfect.
Ce se întâmplă în organism dacă dormi mai mult sau mai puțin de 8 ore pe noapte?
Medicii ne atrag mereu atenția că atunci când organismul nu are parte de 8 ore de somn pe noapte, acesta își găsește mai greu puterea de a funcționa la capacitate maximă. Chiar dacă se crede că mai multe ore de somn au un impact pozitiv asupra corpului, specialiștii atrag atenția că acest principiu este total greșit.
Mai mult de zece ore de somn pe noapte și mai puțin de șase pot cauza probleme serioase de sănătate. Studiile arată că persoanele care nu se încadrează în cele 8 ore de somn au un risc mai ridicat de a dezvolta boli cronice și care pot duce la decesul prematur.
Cercetările arată că femeile care dorm zece ore pe noapte au cu 40% mai multe șanse de se confrunta cu afecțiuni ale inimii, asociate decesului la o vârstă fragedă, potrivit dailymail.co.uk. În plus, studiile au arătat că în cazul persoanelor care se odihnesc mai multe de 8 ore pe noapte, nivelul de grăsime din organism este peste normal și la fel și nivelul zahărului în sânge, ceea ce poate cauza acumularea grăsimii în zona taliei și dezvoltarea hipertensiunii arteriale.
Atât somnul insuficient, cât și cel excesiv pot da organismul peste cap, cauzând un dezechilibru metabolic. După ce au acordat o atenție deosebită acestei probleme, specialiștii au descoperit că ideal ar fi să dormim 7 ore și jumătate sau 8 ore în fiecare noapte, asta pentru a evita afecțiunile cronice.
Iată și câteva curiozitati despre somn. Știai că, 18 zile, 21 de ore și 40 de minute, atât a reușit o persoană să reziste fără somn și fără să moară?
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Testul care poate preveni nașterile premature. Femeile însărcinate pot afla cu exactitate data nașterii
Fructul care te ajută să scapi de problemele digestive. Funcționează ca un medicament natural
Cum trebuie să reacționezi în cazul unui infarct miocardic? 4 lucruri care îți pot salva viața