Cum faci diferența între egoism și altruism? Elementele care te pot ajuta să îți îmbunătățești relațiile cu cei din jur

În cele mai multe dintre cazuri, oamenii se tem să își manifeste grija pentru propria persoană și să se pună pe primul plan, considerând că acest lucru poate părea o formă de egoism și că cei din jur îi vor judeca pentru acest lucru. 

Atunci când sunt puși în situația de a face un top al persoanelor importante din viața lor, oamenii au mereu tendința de a-i enumera pe cei care fac parte din familie, apropiații, animalul de companie, partenerul sau partenera de viața, dar niciodată nu se gândesc ca prima poziție să fie ocupată de propria lor persoană. Acest lucru se întâmplă pentru că foarte multe persoane asociază acest lucru cu egoismul.

Cum faci diferența între egoism și altruism?

Cu toate că poate părea ciudat, grija pentru sine nu este o formă de egoism, ci din contră, specialiștii consideră că este o dovadă de altruism. Având grijă de propria persoană, oamenii învață să treacă mai ușor peste probleme și astfel pot fi o versiune mult mai bună a lor, iar acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra relațiilor cu cei din jur.

„Poate părea paradoxal, însă grija față de propria persoană nu este o formă de egoism, ci poate cea mai mare formă de altruism. Dacă am grijă de mine, de împlinirea nevoilor mele, de starea mea de bine, de creșterea încrederii în sine și în forțele proprii, dacă învăț să mă iubesc, să mă accept așa cum sunt, să mă respect pentru ceea ce sunt, pot fi de folos și persoanelor importante din viață mea. Dacă mie mi-e rău, nu sunt decât un exemplu prost pentru cei dragi, ajutorul și susținerea dată este la pachet cu suferință personală și ajungem în timp să plângem cu toții ținându-ne de mâna. În cazul acesta cine pe cine ajută, cine pe cine susține, cine pe cine mai iubește?”, este de părere psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Cum te ajută altruismul să îți îmbunătățești relațiile cu cei din jur?

Iubirea de sine și grija față de propria persoană nu sunt lucruri ce trebuie privite într-un mod negativ. Cu toate acestea, diferența între altruism și egoism apare în momentul în care oamenii nu reușesc să împărtășească tot ceea ce au învățat cu cei din jurul lor. În această situație, când un om se pune pe primul plan și face totul doar pentru binele personal, fără să țină cont de cei din jur, atunci se poate vorbi despre egoism. Pentru a evita aceste situații și a folosi altruismul pentru îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur,  psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că trebuie urmate 8 sfaturi utile.

  1. Dacă ai învățat să zâmbeșți, arată-le și altora, spune-le și altora că pot face asta … altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  2. Dacă ai învățat cum să ai mai mare încredere în tine, spune-le și altora că pot face asta … altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  3. Dacă ai învățat cum să te iubeșți, respecți și să te simți împlinit în viață ta, spune-le și altora că pot face asta … altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  4. Dacă ție îți este în sfârșit bine în viață ta, spune-le și altora că pot face asta … altfel ai învățat degeaba! Dacă o ții pentru tine, e egoism!
  5. Dacă ai învățat să ceri să-ți fie respectate timpul, muncă, cunoștințele, implicarea sufletească, capacitatea ta de înțelegere, acceptare și iubire, amintește-ți că și ceilalți au aceleași nevoi și oferă toate acestea pur și simplu (principul ecologiei din NLP) … altfel n-ai făcut decât să-ți creșți ego-ul! Dacă o faci doar pentru tine, e egoism!
  6. Dacă tu ai învățat toate aceste lucruri și te bucuri de ele, cu siguranță cineva, cineva care a făcut la un moment dat acest drum, a fost dispus să te asculte, să-ți arate, să te îndrume, să te susțină, să-ți aloce timp și suflet pentru că și tu să trăiești frumos!
  7. Tu cât timp și suflet ești dispus să aloci pentru a spune celorlalți că și ei pot învață să trăiască frumos? Pur și simplu să știe că se poate …
  8. Tu cât ești dispus să acorzi celorlalți ceea ce și tu ai primit cândva: respectul pentru sentimentele, nevoile, dorințele, timpul, cunoștințele, acțiunile și implicarea lor?

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Nu ți-ai găsit încă alesul? Profită de beneficiile singurătății

Ce poți face pentru a nu pica în capcana aventurilor online? 4 sfaturi prețioase

Scrisoarea emoționantă a unei femei răpuse de cancer. Ce mesaj îi transmite în fiecare an soțului ei?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie