Ce este narcisismul: o problemă medicală sau de personalitate?

ce este narcisismul

Cel puțin o persoană din grupul tău de prieteni se comportă de parcă ar fi o vedetă în devenire. L-ai numit narcisist ca urmare a acțiunilor pe care le întreține.

Ultima poveste de dragoste s-a terminat din cauza faptului că el își acorda sieși mai multă atenție decât relației? Sigur nu te-ai gândit că ar putea exista o explicație medicală pentru acest lucru. În ceea ce o privește pe cea mai bună prietenă a ta, este posibil ca certurile voastre să se datoreze unei afecțiuni pe care ea o are la nivel mental.

Ce este narcisismul

Cory Newman, profesor de psihologie la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, spune că un om narcisist este caracterizat printr-o atenție excesivă față de propria persoană fizică, dragoste de sine, adesea patologică. Narcisismul se dezvoltă devreme, înainte de maturitate, nefiind tratată ca o boală.

Specialiștii au efectuat un studiu cu privire la oamenii cu tulburare de personalitate narcisită (TPN). Cercetările sugerează că cel puțin 6% din populație poate avea TPN, iar aproximativ 75% sunt bărbați. Totuși, nu fiecare ticălos egoist din viața ta se încadrează în acea categorie.

Clinica Mayo dezvăluie faptul că indivizii care suferă de această condiție mentală au un simț crescut de importanță față de propria persoană. În spatele acestei cortine de falsă confidență, se află o stimă de sine fragilă, care este extrem de sensibilă criticilor usturătoare.

Care sunt cauzele narcisismului

Factorii care generează narcisismul aparțin de poli opuși. Pe de o parte se află răsfățul peste măsură și toate garanțiile venite din partea părinților despre cât de minunat, frumos și extraordinar este copilul. Pe de altă parte, se pare că și neglijarea și lipsa atenției contribuie la transformarea adolescentului într-o persoană narcisistă. Totuși, afecțiunea poate fi și moștenită genetic.

Cum să te descurci cu un narcisist

Nu, nu poți să fugi. Nu este o variantă foarte matură, dar îl poți evita. În cazul în care este un coleg de muncă sau un prieten, cel mai bine ar fi să nu intri în raza lui vizuală. Treci neobservată și, cel mai important, lasă-l să câștige o confruntare. Chiar dacă este un sacrificiu greu de făcut, trebuie. Nu vrei ca schimbul de opinii să se transforme într-un conflict.

Dar, dacă este o rudă nu mai poți s-o eviți. Cea mai bună variantă ar fi să definești niște limite. Persoana în cauză trebuie să știe că nu poate profita de tine, nu te poate manipula.

9 semne ale unui narcisist

Definiția unei persoane narcisiste poate să te inducă în eroare. Nu trage concluzii pripite. Cercetările arată ca persoanele care suferă de TPN pot avea cel puțin 5 caracteristici dintre următoarele:

1. Au un sentiment exagerat de auto-importanță.

2. Se cred speciali sau unici.

3. Persoanele narcisiste necesită admirație excesivă.

4. Indivizii care suferă de TPN au un sentiment de drept, consideră că totul trebuie să le aparțină.

5. Oamenilor narcisiști le lipsește empatia.

6. Îi invidiază pe ceilalți și se consideră invidiați la rândul lor de alte persoane.

7. Au un comportament arogant sau înșelător, pe o perioadă îndelungată.

8. Sunt preocupați de conceperea propriilor fantezii de succes și de găsirea partenerului perfect.

9. Profită des de alte persoane.

În cazul în care cunoști pe cineva cu aceste simptome, nu te grăbi să-l etichetezi imediat. Este foarte posibil ca acea persoană să aibă sindromul TPN și de aceea se comportă într-un mod narcisit. Evită-l subtil, setează niște bariere și nu intra în dispute cu el.

Mădălina Badea  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Psihologie