Cum e colorată mâncarea ta preferată ca să-ți spun ce E-uri înghiți

rahat care contine coloranti galbeni

rahat care contine coloranti galbeni

Ideal ar fi ca mâncarea și băutura pe care o consumi să fie din surse naturale, colorată natural și nu artificial. Cele mai multe alimente procesate sunt colorate artificial, cu ajutorul E-urilor pe post de coloranți sau conservanți. Fiecare culoare te ajută să identifici mai ușor aceste substanțe și să știi care sunt nocive și care nu.

Am ales mai întâi GALBENUL.

Aditivii alimentari reprezintă 1% factori de risc pentru cancer Conform Ligii Române de Cancer din România, factorii de risc pentru apariția cancerului sunt: tutunul 30%, infecțiile 10%, alimentație nesănătoasă 33%, factori legați de sănătatea reproducerii 7%, boli profesionale 4%, lumina solară și radiațiile ionizante 3%, poluare 2%, produși industriali 1%, medicamente și proceduri medicale 1%, aditivi alimentari 1%, alcool 2%, factori necunoscuți 6%.

Coloranții alimentari galbeni

1. E 100 – Curcumina – extras din planta cu același nume – curcumina (turmeric, șofran)

Curcumina este un colorant galben obţinut din rădăcinile de șofran indian, dar poate fi să în varianta de sinteză. Curcumina extrasă din rădăcinile de şofran indian (turmeric) este întâlnită în produse alimentare ca biscuiţi, lactate, fish fingers, îngheţată, sucuri, prăjituri, condimente, bază pentru mâncare, cereale, sosuri, gelatină, margarină, produse de patiserie, gumă de mestecat etc.

E100 poate fi întâlnit şi în cosmetice şi suplimente alimentare. Curcuminul – este un polifenol din compozitia plantei curcuma sau turmeric, celebrul condiment oriental, folosit tot mai des și la noi. Responsabil atat de culoarea turmericului, cat si de gustul său, curcuminul este benefic pentru calitățile sale anti-inflamatorii naturale, fiind un antioxidant dintre cei mai puternici, deci are atât capacitatea de a încetini si chiar de a stopa procese de îmbătrânire a organismului.

Citește și Interpretează corect mesajul de pe etichetă

2. E 102 – Tartrazina – un aditiv foarte nociv, îl găsești mai ales în muștarurile cu colorație galben foarte puternică. Este incriminat în apariția de tumori și a bolii ADHD la copii. Este interzis în câteva țări din UE și SUA, dar permis încă în România. Poate produce tumori, afecțiuni grave ale ficatului etc. Se găsește în bomboane, acadele, băuturi răcoritoare cu aromă de portocale, muștar colorat puternic în galben etc.

Recomandare: alege muștarul colorat mai fad în galben, pe bază de curcumină. Cel colorat galben-strălucitor sigur conține tartrazină.

3. E110 – Galben FCF – colorant galben sintetic, fabricat din petrol. Se mai numește și  galben amurg FCF, galben orange S, sunset yellow.

Colorant de sinteză, despre care s-a dovedit că poate produce astm, disfuncții ale percepției gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale. Colorantul este suspectat și de declanșarea sindromului de hiperactivitate la copii (ADHD).

Acest aditiv se găsește în băuturile racoritoare de culoare galbenă, înghețată și în multe dulciuri ce au culoare galben spre portocaliu.

4. E 104 – Galben de quinolina – E un colorant artificial, care poate provoca alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate si deficiență de concentrare (ADHD).

Este interzis celor cu sensibilitate la aspirină. Poate produce vărsături, diaree, urticarie, gastrite, umflarea pielii și migrene.

Îl găsești în băuturi răcoritoare, dulciuri sub formă de jeleuri transparente. Consumul frecvent nu este recomandat.

Autor: Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate