Aditivi alimentari
Suntem adesea reticenti cand auzim vorbindu-se despre aditivi, cunoscuti si sub denumirea generica de E-uri care, stim cu totii, pot determina aparitia unor probleme grave de sanatate. Aditivii alimentari sunt folositi pentru prelungirea duratei de valabilitate a produsului, pentru conservare, pentru a da culoare, a oferi diferite arome, a face produsul mai atragator.
Aditivii alimentari sunt impartiti in 25 de categorii, printre care:
- coloranti: folositi fie pentru a da culoare, fie pentru a o schimba (E100 – E 182);
- conservanti: utilizati pentru prelungirea artificială a perioadei de valabilitate (E200 – E297);
- antioxidanţi: folositi tot pentru prelungirea termenului de valabilitate, insa spre deosebire de conservanti, care protejeaza produsele de alterarea provocata de microorganisme, antioxidantii protejeaza impotriva oxidarii (rancezirea, schimbarea culorii) E300-E390;
- emulgatori: E400-E496, asigura un amestec omogen intre apa si grasimile animale;
- saruri de topire;
- agenti de ingrosare;
- agenti de gelifiere;
- stabilizatori: in aceasta categorie intra substantele care asigura mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor;
- agenti de gust:
- substante aromate naturale;
- substante identic naturale – substantele sunt identice din punctul de vedere al compozitiei cu aromele naturale, insa componentele sunt obtinute prin sinteza;
- substante artificiale – structura si compozitia lor sunt diferite de cele naturale
- acidifianti: imprima un gust acru alimentelor, prin intermediul diverselor substante.
- agenti antiaglomerati;
- amidon modificat;
- indulcitori;
- substante de afanare: sunt cele care contribuie la cresterea volumului alimentelor, fara a le modifica valoarea energetica;
- antispumanti;
- agenti de suprafata;
- agenti de albire;
- agenti de intarire;
- umectanti;
- enzime chimice de sinteza.
Foto: arhiva Edipresse.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari