Sarcina după 35 de ani – la ce să te aștepți pe plan psihologic

Sarcina după 35 de ani, din punct de vedere psihologic

Sarcina după 35 de ani implică atât provocări medicale, cât și schimbări de natură psihologică. Iată ce soluții oferă Loredana Vlădăreanu, psihoterapeut&coach.

Sarcina după 35 de ani, din punct de vedere psihologic

Din momentul în care afli că ești însărcinată, intervin continuu, timp de 9 luni, schimbări în corpul tău. Schimbări care sunt pe toate planurile: hormonale, fizice, emoționale, mentale, spirituale. Și toate acestea sunt interconectate și se influențează, se induc unele pe altele. Teoretic, orice femeie știe lucrul acesta și chiar se informează permanent. Însă, atunci când chiar le și trăiește, teoria nu prea mai ajută, decât dacă reusește să rămână rațională și logică.

În căutarea echilibrului

Este important să ai alături un partener care te ajută și te înțelege, un job unde te simți bine, o familie care te sprijină… dar cel mai important este ca tu să fii conștientă de tine. Să nu te lași pe pilot automat. Pentru că atunci vin multe temeri, îndoieli, frici.

Pe de altă parte, viața ta în totalitate se schimbă. Înainte de a afla că ești însărcinată aveai anumite obiceuri, tabieturi. Însărcinată, ele se schimbă. Greața, starea de oboseală, capacitatea mai scăzută de concentrare, nevoile fiziologice, atenția către corpul tău și multe altele te fac să fii oarecum nevoită să îți schimbi anumite obiceiuri. La unele femei schimbările sunt foarte mari, în timp ce la altele sunt mai lente sau mai puține.

Consilierea psihologică

Loredana Vladareanu, psihoterapeut&coach

Soluția este să iei schimbările din viața de femeie însărcinată așa cum vin și să te adaptezi. Să continui să fii atentă și prezentă la tot ce se întâmplă. Să continui să te informezi și să înțelegi de ce te comporți într-un anumit fel. Poate chiar să ai alături pe cineva cu care să împărtășești lucrurile acestea, fie că este o prietenă, poate chiar propria ta mamă sau cineva de specialitate cum ar fi un medic, un psiholog sau un coach.

Sunt foarte puține femei care apelează la un astfel de sprijin tocmai pentru că noi nu avem o astfel de educație. Ajungem să apelăm la ajutor abia când este deja ceva grav sau cronic. Sarcina nu este o boală. Nu este ceva negativ, dimpotrivă. Este acea schimbare cea mai mare și mai importantă din viața unei femei.

Eu, personal, recunosc că atunci când am aflat că sunt însărcinată am aplelat la un coach (care era și psiholog totodată). Am vrut să înțeleg ce se întâmplă și ce urmează să se întâmple cu mine, atât ca ființă, cât și ca femeie și viitoare mamă. Și am mai avut un motiv puternic: acela de a fi eu bine cu mine exact din postura de mamă. Adică, de a repara ce era de reparat (fără a ști, ci descoperind continuu) în planul meu emoțional, mental și spiritual pentru a nu induce copilului meu fricile, temerile sș anxietățile mele.

Depresia postnatală, în cazul unei sarcini după 35 de ani

Depresia postnatală apare tocmai pentru că ritmul de viață al femeii se schimbă cu totul atunci când apare copilul. Mă refer aici în primul rând la ritmul biologic. Și există acea vorbă cum că trebuie să dormi când doarme copilul. Ori un bebeluș mic doarme foarte mult și se trezește la ore la care tu obișnuiai poate să dormi.

Dacă tu nu te adaptezi ritmului lui de viață, exact dormind când doarme el, atunci vei obosi foarte mult și vei începe să resimți stresul în tot ce ești: gânduri și emoții negative. Care perpetuate, te vor duce către depresie.

Pentru că, în plan subconștient sau poate chiar conștient, apare inevitabil teama că nu ești o mamă bună, că nu faci ce trebuie, că nu ești în stare etc. Deci, știind și lucrând dinainte de apariția copilului, toate aceste temeri, care deja există în tine chiar dacă ești încă însărcinată, ele nu vor mai apărea, iar tu te vei adapta și te vei bucura de minunea pe care o trăiești: aceea de a fi mamă.

A fi mamă este cel mai frumos, dar și cel mai complex și plin de neprevăzut lucru din viața unei femei. Ne școlim și ne pregătim, facem cursuri și workshopuri, citim zeci de cărți pentru a  ne pregăti să fim manageri sau antreprenoare. Și atunci, pentru a fi mamă… ce facem? Cum ne pregătim? Cum ne antrenăm? Când ești manager sau antreprenor, răspunzi de niște oameni și de niște bani. Când ești mamă, răspunzi de o viață. De o ființă. Care este parte din tine. Rolul de mamă este parte din tine și dacă vrei să fii fericită și împlinită, asumăți-l pregătindu-te pentru el.

Află ce presupune Sarcina după 35 de ani din punct de vedere medical

Interviu de Cătălina Chiricheș
Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate