Cum acorzi primul-ajutor în caz de infarct

La noi în țară, bolile inimii sunt cauza numărul unu a deceselor, cancerul făcând mai puține victime. Mai mult de jumătate dintre români nu își cunosc boala sau nu sunt conștienți de ea. Cel mai important este faptul că simptomele sunt diferite de la om la om și în funcție de sex.

Însă, fie că ești femeie sau bărbat, dacă în istoricul familiei tale există cazuri de infarct, trebuie să mergi la medic. Acesta este un prim semnal de alarmă, deoarece ești și tu predispusă unui atac de cord.

Cum se produce infarctul

Infarctul este o afecțiune cauzată de blocarea unei artere care asigură transportul sângelui și al oxigenului către inimă. Acesta se declanșează adesea
printr-o durere foarte puternică. În momentul în care se produce această durere în mijlocul pieptului, pacientul își localizează zona unde s-a produs
infarctul strângându-și pumnul deasupra sternului.

Durerea se manifestă pe o durată de peste 30 de minute. De regulă, infarctul este cauzat de cheagurile formate la nivelul arterial care blochează circulația fluxului sangvin producând necroza ischemică a mușchiului cardiac.

În cursul infarctului nu se mai produce irigarea inimii. Lipsite de sânge și oxigen, celulele miocardului mor, eliberând enzimele cardiace ce distrug țesutul înconjurător.

Ce simptome prezinți în caz de infarct

  • Durerea brusc apărută în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare); durerea poate iradia în umeri, în ambele brațe, la baza gâtului și/sau în mandibulă.

Simptome care pot însoţi durerea:

– Respirație greoaie; („sete de aer');

– Transpirații reci, paloare;

– Teamă (anxietate);

– Slăbiciune;

– Palpitații (bătăi neregulate ale inimii);

– Greață, vărsături;

– Amețeli.

Infarctul apare de cele mai multe ori după vârsta de 50 de ani. Totuși, în ultimii ani s-au înregistrat din ce în ce mai multe cazuri și în rândul tinerilor. Oamenii aflați sub vârsta de 40 de ani manifestă aceleași simptome în momentul infarctului.

Care sunt principalele cauze ale infarctului

– fumatul;

– alimentația nesănătoasă;

– sedentarismul;

– stresul;

– mâncatul pe fugă;

– privarea de somn;

kilogramele în plus;

– diabetul.

Cum acorzi primul-ajutor în caz de infarct

Primul-ajutor în caz de infarct poate face diferența între viață și moarte. Ce trebuie să facem când există suspiciunea producerii unui infarct:

– se va suna la numărul unic de urgență 112, cât mai repede cu putință;

– se va așeza victima pe o suprafață plană, liniștind-o;

– se poate da sublingual (sub limbă) o pastilă de nitroglicerină. De obicei, persoanele cu probleme de inimă au nitroglicerină în casă, recomandată de
cardiolog;

– dacă persoana este inconștientă se va face resuscitarea. Folosindu-ți mâinile, apasă puternic în centrul pieptului. Această manevră scade riscul de leziuni cerebrale.

Citește și Transplantul de inimă, operația care salvează vieți

Ce trebuie evitat în astfel de situații:

– victima nu va fi lăsată singură;

– nu se va aștepta pentru a vedea dacă simptomele dispar;

– administrarea medicamentelor neprescrise de medic este strict interzisă.

Citește și Ce se întâmplă cu inima atunci când ne îndrăgostim? Profesor doctor Carmen Ginghină explică importanța acestor sentimente

 

Autor: Mădălina Badea

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului