Cozonac dietetic, desertul care nu te îngrașă de sărbători
Cozonacul este unul dintre preparatele cu cele mai multe calorii, dar care, cu toate acestea, nu lipsește niciodată de pe masa de Paște sau Crăciun.
Pentru că este un desert reprezentativ pentru țara noastră și ar fi păcat să renunțăm la el, vă propunem o rețetă de cozonac dietetic. Este la fel de gustos și de pufos ca cel tradițional, dar are doar 250 kcal/100 g față de 400-420 kcal/100 g cât are cel tradițional.
Iată, așadar, rețeta de cozonac dietetic pe care ți-o propunem.
Ingrediente necesare
- 1 kg făină integrală de grâu
- 500 ml lapte 0,1% grăsime
- 100 g zahăr brun
- 50 g ulei de palmier
- 3 ouă
- 10 g drojdie uscată
- o lingură cacao
- 100 g stafide
- esență de vanilie
- mac
Cum prepari delicioasul cozonac dietetic
Se amestecă laptele călduț, zahărul, uleiul, drojdia și un praf de sare. Compoziția se lasă la crescut într-o încăpere încălzită. După ce a crescut, se împarte în două. O jumătate se amestecă cu cacao.
În fiecare aluat se încorporează treptat făină, se frământă bine, după care se lasă să crească într-o încăpere încălzită. Vasul în care se află cele două aluaturi puse la crescut trebuie acoperit cu un șervet.
Se împart atât coca albă, cât și cea cu cacao în 3 sau 4 părți. Se întinde o bucată de aluat alb, se presară deasupra stafide și se adaugă câteva picături de esență de vanilie. Peste acest aluat, se întinde aluatul cu cacao. Se presară și deasupra acestuia stafide, se adaugă esență de vanilie. Se continuă alternativ, cu o cocă albă, apoi cu una colorată.
Cozonacul se rulează, se așază în formă, se unge cu ouăle bătute spumă, se presara mac și se introduce în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de aproximativ 40 de minute. Deliciosul cozonac dietetic este copt atunci când, introducând în el o scobitoare, nu rămâne aluat lipit pe scobitoare.
Autor: Oana Anghel
Sursa foto: 123rf.com
Pentru masa de Crăciun, încercați și aceste retete de cozonac